Vakblad

Glas in Beeld – juni 2015

In deze editie

De jongste uitgave van Glas in Beeld (nummer 3 – juni 2015) staat weer boordevol ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen.

Glasdikte balustrades vaak onvoldoende Glas in Beeld besteedt dit jaar regelmatig aandacht aan de nieuwe NEN 2608. In december 2014 startten we met een inleidend artikel, in februari 2015 gevolgd door een artikel met als thema ‘een betrouwbare glasconstructie’. In de juni-uitgave zoemen we in op een veel toegepaste glasconstructie: de glazen balustrade. Afscherming en veiligheid terwijl het doorzicht gehandhaafd blijft zijn de belangrijkste argumenten om glazen balustrades toe te passen. De varianten in uitvoering zijn zeer talrijk. In de eerste plaats zijn er keuzes wat betreft de oplegging en inklemming. Maar ook de keuze in bevestigingsmaterialen en profielen is groot. Er zijn leveranciers die complete systemen leveren maar ook een samenstelling van de diverse componenten in een balustrade is zeer gebruikelijk. Aan de hand van dit artikel wordt inzicht gegeven in de materie rondom de glasdikteberekening van een eenzijdig ingeklemde balustrade.

One-XS Schiphol veilig en transparant Op 3 juni is op Schiphol de centrale toegang en securitycontrole geopend. Voor dit logistiek en bouwkundig ingrijpende project, genaamd One-XS, heeft Hermans Helder in Glas in opdracht van Volker Wessels Bouw een grote variatie aan glas geleverd en gemonteerd. Het bedrijf uit Zwanenburg wist onder moeilijke omstandigheden, grote tijdsdruk en de hoogste eisen qua kwaliteit en veiligheid aan de wensen van Schiphol en Benthem Crouwel Architecten te voldoen.

Prestatieverklaring CPR voor glasbranche TÜV Nederland uit Best heeft een voorbeeld van een gecombineerde prestatieverklaring en CE-kenmerking in één document uitgegeven om meer duidelijkheid te verschaffen aan de glasbranche hoe te voldoen aan de publicatie-eisen van de Europese Verordening op Bouwproducten (CPR). Dit in het kader van CE-markering om duplicatie van gegevens te voorkomen conform de artikelen 6 en 9 van de CPR. Het voorbeeld van een prestatieverklaring gecombineerd met CE-kenmerking is online geplaatst op glasinbeeld.nl.

Glas Ockels investeert in CNC van Intermac Glas Ockels heeft een Intermac CNC in gebruik genomen voor het automatisch scannen, slijpen en snijden van glas in gebruik. Met de investering verbreedt het bedrijf uit Stadskanaal zijn pakket: naast specials in isolatieglas gaat Glas Ockels zich ook richten op puien en deuren zoals douchedeuren. Johan Siefkes is gespecialiseerd in interieurglas en gaat de kar trekken. Een gesprek met directeuren Albert Ockels en Derk Mulder over het wel en wee van hun 32 medewerkers tellende bedrijf.

Milieu steeds beter verkoopbaar Was het implementeren van een milieuvisie voor bedrijven tien jaar terug nog een noodzakelijk kwaad, vandaag de dag bevindt duurzaam ondernemen zich zelfs op de bureaus van afdelingen marketingcommunicatie. Milieu is steeds beter verkoopbaar, ook voor glas dat voor de productie ongekend veel energie vraagt maar tegelijkertijd enorm bijdraagt aan ons welbevinden. Welke systemen worden door de glasfabrikanten ingezet ter bevordering van duurzaam bouwen? Wat is hun milieuvisie? Wat doen ze intern aan het verbeteren van hun ecologische voetafdruk? Welke tools gebruiken ze voor de ‘verkoop’ van milieu?

Glazen ligger van 12 meter lengte Professor Maurizio Froli van de Universiteit van Pisa heeft een glazen ligger met een overspanning van 12 meter ontwikkeld. De glazen ligger is opgebouwd uit voorgespannen staalkabels die de krachten overbrengen op driehoekige panelen van gelamineerd gehard glas. Om die reden is de ligger Trave Vitrea Tensegrity genoemd (tensegrity glazen ligger).

Ad Lambrechts veertig jaar bij Snepvangers In 1974 werd door Zuider Glas- en Verfhandel Snepvangers de start gemaakt met het bouwen van een nieuw bedrijfspand. De samenwerking met de toen nog bij aannemersbedrijf Sebrechts werkende Ad Lambrechts en Pierre Snepvangers was dusdanig goed dat Lambrechts tijdens de bouw in 1975 in vaste dienst bij Snepvangers begon. Op 14 april was Lambrechts veertig jaar werkzaam bij het glasbedrijf uit Bergen op Zoom dat deel uitmaakt van het netwerk van Service Glasherstel. Een bijzonder jubileum. ‘Veertig jaar bij één baas, dat doe je niet alleen.’

Herziene brandnormen voor iedereen duidelijker NEN 6069 geeft methoden voor de beproeving en klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten. De laatste versie dateert van 2011 en geeft aan welke criteria voor de verschillende brandwerende bouwdelen voor nieuwbouw van toepassing zijn. De hieruit voortkomende prestatie-eisen van deuren, ramen, puien en (rol)luiken zijn complex en leiden in de praktijk tot misverstanden. Een nieuwe versie die binnenkort ter inzage wordt gepubliceerd (groene versie) geeft duidelijkheid. Ook NEN 6068 die de bepalingsmethode voor brandwering beschrijft wordt op punten gewijzigd en daarmee praktischer hanteerbaar. In Glas in Beeld 6 – december 2014 was te lezen hoe de WBDBO eisen volgend uit het Bouwbesluit en NEN 6068 voor gevels hoger gelegen dan 20 meter kunnen worden gerealiseerd door brandwerende voorzieningen toe te passen volgens NEN 6069. Maar hoe zit het nu met de gevels die lager zijn gelegen dan 20 meter?

Glaspaleis The Edge speelt met daglicht Bij glaspaleis The Edge aan de Zuidas zijn de grenzen opgezocht van duurzaam bouwen. Met de BREEAM-kwalificatie Outstanding en een score van 98,36 procent is het op dit moment het duurzaamste, BREEAM-gecertificeerde kantoor. Het geheim achter dit gebouw zit ’m in het glazen atrium dat speelt met het daglicht. De werkvloeren van Deloitte zijn gesitueerd rondom deze immense, 54 meter hoge en vijftien verdiepingen tellende ruimte. Een grote glazen gevel aan de noordzijde zorgt voor daglicht, maar geen volle zon. De andere zijden van het gebouw hebben kleinere ramen en zijn voorzien van zonnecellen die het gebouw van energie voorzien. Door vooral licht via de noordzijde het gebouw binnen te laten komen, is er minder koeling nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.