Productnieuws

Vindico Surfaces Technologies uit Hardinxveld-Giessendam heeft octrooi aangevraagd op Vindico PV+, een vuilafstotende coating met antireflecterende eigenschappen die het rendement van zonnepanelen verhoogd. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die de fotovoltaïsche cellen bereikt. Vervuiling en reflectie zijn aspecten die het rendement verlagen. Vindico PV+ is een duurzaam vuilwerende coating die gecombineerd wordt met een antireflecterende laag. Het octrooi is aangevraagd voor het aanbrengen van een duurzaam vuilwerende coating op een transparant substraat voor fotovoltaïsche cellen die een antireflecterende laag hebben gekregen om de transmissie van zonlicht door het substraat te verhogen.

De gebruikelijke antireflecterende coatings met lagen plasmadepositie – proces chemical vapor deposition (CVD) of combusition chemical vapor deposition (CCVD) – hebben een open structuur die snel vervuilt. Reiniging kapselt het vuil in in de open structuur, het rendement van de zonnecellen loopt terug. Vindico VP+ voorkomt dit en heeft volgens het bedrijf dan ook de volgende voordelen: verhoging van de lichttransmissie tot 5 procent, bescherming, vuilafstotende eigenschappen, verminderen van oppervlaktevervuiling en atmosferische aanslag, een duurzame levensduur van fotovoltaïsche cellen, verhoging van de energieproductie en een snelle terugverdientijd. Vindico geeft aan dat het rendement van de fotovoltaïsche moduul uitgedrukt in Watt piek wordt verhoogd met 4,85 procent verhoogd. Bij een 50 MW centrale betekent 2,4 MW meer opbrengst. Bij 850 zonuren in Nederland is dat per moduul 10 kW/u.

De antireflecterende laag van Vindico VP+ is gebaseerd op het CCVD-proces, voor de vuilafstotende laag wordt sol-gel techniek toegepast. Het CCVD-proces is volgens Vindico interessant omdat de investering lager is dan het door de glasindustrie toegepaste CVD-proces en het op zowel vlakglas als op een prismatisch oppervlak te gebruiken is. De gebruikte sol-gel techniek bestaat uit anorganische SiO2 (silicaat) met hydrofiele eigenschappen. Deze sol-gel kan 750°C verdragen en is loog- en zuurbestendig. De hydrofiele eigenschappen versterken de duurzaam vuilwerende eigenschappen. De technologie is ook te gebruiken voor display glas (touch-screens). Daarbij wordt Vindico VP+ uitgebreid met Ag + Care, een door Vindico ontwikkelde antibacteriële coating op basis van zilverionen. Meer informatie: www.vindico.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.