Nieuws
CAO Vlakglas

De leden van de Glas Branche Organisatie (GBO) hebben vanmiddag met grote meerderheid gekozen voor een fusie met Bouwend Nederland. De fusie zal per 1 juli een feit zijn. Daarmee worden de 165 leden van GBO lid van Bouwend Nederland en vormen zij de nieuwe vakgroep GBO. Belangrijke voorwaarde voor de fusie is het waarborgen van de eigen identiteit van de glasbedrijven.

In een interview met Glas in Beeld legde directeur Cor Wittekoek van GBO eerder dit jaar uit waarom fuseren met Bouwend Nederland noodzakelijk is. ‘Er moest hoe dan ook iets gebeuren. De markt krimpt, leden vertrekken. Vanuit die defensieve achtergrond is het GBO bestuur continu bezig te onderzoeken hoe we de toekomst van de sector veilig kunnen stellen. Hoe we de collectiviteit, met onze eigen CAO, en de belangenbehartiging kunnen blijven waarborgen. Hoe we de leden er sterker uit kunnen laten komen. Om die reden werkt GBO al langer samen met OnderhoudNL en de VMRG, met name qua technische kennisuitwisseling. OnderhoudNL heeft een eigen glasafdeling en bestrijkt vanuit het oogpunt van glas een deel van de sector, met het accent op onderhoud. Het aandeel glas is relatief klein, maar de CAO is veel breder dan die van ons. Het is lastig daarop aan te sluiten met handhaving van je eigen collectieve belangen. Het werk van de VMRG beperkt zich tot de gevel met het accent op techniek en marketing. Daar maakt glas weliswaar deel van uit maar glas is veel meer dan dat alleen. Let wel: de samenwerking met beide partijen is en blijft interessant, maar Bouwend Nederland bestrijkt de hele bouwketen en de glassector, met z’n diversiteit aan bedrijven en producten, past daar in onze ogen beter bij dan bij de andere twee organisaties’, aldus Wittekoek die in het interview het volgende zei over het waarborgen van de eigen identiteit voor de aangesloten glasbedrijven. ‘Het waarborgen van de eigen identiteit is waarop we vanaf de start van de gesprekken de nadruk hebben gelegd. Ook de leden hebben ons dat nadrukkelijk als opdracht meegegeven.’

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is met ongeveer 4300 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. GBO is opgericht in 1941 als de Nederlandse Bond van Groothandelaren in Vlakglas (NGB). In de zeventiger jaren werd de naam veranderd in de Nederlandse Glasbond. In 2000 ontstond door het samengaan met de vereniging van Fabrikanten van Isolatieglas de Glas Branche Organisatie. Na de fusie in 2005 met de Nederlandse Glasfederatie (NGF) bleef deze naam en werden de activiteiten gehergroepeerd. Bij GBO zijn 165 bedrijven aangesloten, van verschillende grootte en met uiteenlopende activiteiten. Het ledenbestand bestaat uit relatief kleine bedrijven die zich bijvoorbeeld in één activiteit gespecialiseerd hebben tot grote multinationals met alle disciplines in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.