Nieuws

In utiliteitsgebouwen worden vaak glazen binnenwanden toegepast. Van deze constructies is weinig tot geen informatie beschikbaar over de flankerende geluidisolatie. In opdracht van de Nebifa (Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten) heeft Bureau Peutz uit Zoetermeer een meetonderzoek uitgevoerd om deze kennislacune te vullen. Conclusie: voer de ruimtezijde uit met gelaagd glas voorzien van een akoestische folie.

Wanneer de gangwand wordt uitgevoerd als volglaswand dan is het voor de hand liggend die uit te voeren als een dubbelwandig systeem. Met een opbouw van twee maal floatglas en een spouw van enkele centimeters is het goed mogelijk te voldoen aan de geluidisolatie-eisen voor een verhoogde privacy tussen het werkvertrek en de aangrenzende gang. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt echter dat de flankerende geluidisolatie in deze situatie onvoldoende is om tussen de aangrenzende kamers te voldoen aan de vereiste geluidisolatie voor een normale privacy. Het dikker maken van een doorlopende ruit heeft maar weinig invloed op het verbeteren van de flankerende geluidisolatie. Door de beglazing aan de ruimtezijde gelaagd uit te voeren (met toepassing van een akoestische folie) kan de flankerende geluidisolatie wel effectief worden verhoogd. Onderzoeker Theo Scheers van Peutz publiceerde in het blad Bouwfysica een artikel over dit onderzoek. Klik hier voor de volledige publicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.