Productnieuws

Vetrotech Saint-Gobain roept gebouweigenaren, schooldirecteuren en facilitair managers op spiegeldraadglas te vervangen door gelamineerd en brandwerend glas ter bevordering van de veiligheid van gebouwen. In een persbericht: ‘Vele jaren is spiegeldraadglas gezien als een volwaardig veiligheidsglas, zowel voor brandwerende toepassingen, vlakvulling in een deur als daktoepassingen. In vele gebouwen die enkele decennia oud zijn ziet u wel eens een ruit met een draad erdoor. In eerste instantie ziet draadglas er stevig en weerbaar uit maar schijn bedriegt: dit type beglazing is niet bestand en daarom niet veilig tegen de hedendaagse invloeden van geweld of tegen de uitbraak van brand. Sterker nog, deze beglazing is gevaarlijk. In geval van brand springt het glas stuk en zal de ruimte binnen minuten vol staan met rook en wist u dat rook doodsoorzaak nummer 1 is bij brand? Daarnaast kunnen de draden en de grote glasscherven verwonden en bloedingen veroorzaken’, aldus Vetrotech.

Vetrotech legt uit dat spiegeldraadglas basisglas van meestal 7 millimeter dikte dat net een beetje extra versteviging vindt in de draden. ‘Het glas zelf is echter geen veiligheidsglas, waardoor dit glas net zo gevoelig voor braak of brand is als een gewone ruit, zonder veiligheidstoepassingen, hoewel dit vroeger wel als veiligheidsglas werd toegepast. In lijn hiervan zijn al vele ongelukken bekend in met name scholen en ziekenhuizen of andere publieke gebouwen. Vanaf 2006 staat spiegeldraadglas niet meer aangemerkt als veiligheidsglas en is de glashandel overgegaan naar de toepassing van gelaagd glas: glas dat bestaat uit verschillende lagen van glas en PVB (polyvinyl butyral). In geval van sommige brandwerende varianten wordt het gelaagd glas voorzien van een brandwerende interlayer’, aldus het bedrijf uit Nederweeert dat gebouweigenaren en facilitair managers wijst op hun verantwoordelijk voor de veiligheid van gebouwen en hen oproept de risico’s te beperken door de toepassing van het juiste soort veiligheidsglas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.