Nieuws
glaszetter

Het huidige 6 procent BTW-tarief op arbeidskosten binnen de bouwsector heeft geleid tot een sterke toename in opdrachten. Uit onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat 70 procent van de Nederlanders bewust zijn klus laat uitvoeren vóór 1 juli 2015 om het BTW-tarief van 21 procent te omzeilen. Werkspot.nl vindt de afschaffing van de regeling niet verstandig vanwege het prille herstel van de bouwsector. Een verhoging van het BTW-tarief leidt tot een daling in het aantal klussen. Ook de glassector profiteert van het lagere tarief op arbeidskosten.

Werkspot.nl heeft onderzoek gedaan onder zowel vakmannen (N = 710) als consumenten (N = 850) en herkent de flinke toename in het aantal opdrachten. In de desbetreffende vakgebieden is het aantal klussen met 40 procent gestegen. Met name in de categorieën Timmerwerken, Sloopwerkzaamheden en Dakrenovatie is er sprake van een forse toename. Vakmannen geven aan dat er meer opdrachten binnenkomen dan een jaar geleden. Veel Nederlanders hebben nog een klus liggen die binnen renovatie en herstelwerkzaamheden valt. Bij een verhoging van het BTW-tarief zou nog slechts 40 procent van de ondervraagden deze opdracht laten uitvoeren door een vakman. Een BTW-tarief van 21 procent voor renovatie en herstelwerkzaamheden zal volgens Werkspot.nl dus leiden tot een sterke daling in het aantal opdrachten voor vakmannen. Ronald Egas, CEO van Werkspot.nl, zegt hierover: ‘In het prille herstel van de economie vinden wij het niet verstandig om de 6 procent BTW-regeling af te schaffen. Bij continuering van de regeling zullen consumenten geld blijven investeren in hun huis en dat is goed voor de bouwsector en het verdere herstel van de economie.’ Meer dan 70 procent van de vakmannen is bang dat Nederlanders minder opdrachten gaan plaatsen als het BTW-tarief verhoogd wordt naar 21 procent. Aannemer Frank van der Linden merkt de daling nu al in zijn agenda: ‘Tot 1 juli heb ik het heel druk, maar daarna heb ik weinig opdrachten.’ De helft van de vakmannen denkt zijn huidige uurloon te kunnen behouden met het 21 procent BTW-tarief. De rest zal zijn uurloon gaan verlagen of verhogen.

Meer achtergrondinformatie is te vinden in een uitzending van RTL Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.