Nieuws

Veel daglicht is goed voor de mens en scheelt ook in de verlichtingskosten. Daarom zijn er systemen bedacht om meer daglicht in een gebouw te krijgen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen, met prisma’s, spiegels en lichtgeleiding. Maar hoe weet de architect nu welk effect dit echt heeft? Hiervoor wordt door NEN een internationale norm gemaakt. Belanghebbende partijen kunnen meewerken aan het opstellen van deze norm.

De nieuwe norm ‘Building Environment Design – Daylighting design procedure for indoor visual environment’ helpt de ontwerper met een classificatie voor de effecten per systeem. Ook worden algemene eisen en prestatiecriteria opgesteld. Korea heeft het voorstel voor de norm ingediend bij de ISO (International Organization for Standardization). Omdat deze systemen aan een betere energieprestatie kunnen bijdragen is er vanuit Europa ook veel belangstelling. Lichtontwerpers, fabrikanten van daglicht apparaten, zoals solar tubes, zonlicht spiegels, glaslamellen en daglichtgeleidingssystemen, adviesbureaus en andere belangstellenden kunnen invloed uitoefenen op de inhoud van deze norm. Het is morgelijk om deel te nemen aan het opstellen van de norm. Voor meer informatie neem contact op met ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie van NEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.