Nieuws

Het project ‘Inzamelen en recycling van kozijnen’ loopt over enkele maanden af. Dan zullen de deelnemende organisaties, waaronder Vlakglas Recycling Nederland (VRN), de conclusies trekken uit het in september 2014 gestarte project dat de inzameling en recycling van kozijnen met of zonder vlakglas onderzoekt bij onder andere sloopprojecten. VRN is samen met AluEco, VERAS, BRBS, RVO, VNG en Dusseldorp partner in dit project van Stichting Recycling VKG (SRVKG).

Naar aanleiding van het Energieakkoord zal veel geïnvesteerd worden in schilisolatie. Dit heeft als gevolg dat veel kozijnen vervangen worden door kozijnen met ramen voorzien van een fors hogere isolerende waarde. Raamkozijnen bestaan uit materialen die grotendeels recyclebaar zijn: hout, glas, metalen en PVC. Deze stoffen zijn geschikt voor hergebruik. Sinds 2014 is in het Bouwbesluit de verplichting opgenomen dat vlakglas, al dan niet met kozijn, bij het slopen gescheiden moet worden. De regeling geldt voor hoeveelheden groter dan 1 kubieke meter. Voor de vlakglasrecycling is dit een positieve wending. Door de aanpassing van Bouwbesluit 2012 kan voorkomen worden dat vlakglasafval uit bijvoorbeeld sloop- en renovatieprojecten samen met ander bouwafval gestort wordt. In deze regelgeving in het Bouwbesluit is de mogelijkheid opgenomen om het glas inclusief kozijnen gescheiden te houden. Hiervan kan gebruik gemaakt worden door in Nederland te starten met een inzamelsysteem met containers voor álle soorten kozijnen, waarbij het glas in zijn geheel, deels of niet is verwijderd uit het kozijn. De verwachting is dat door de laagdrempeligheid van een dergelijk inzamelsysteem er aanzienlijk hogere percentages aan recycling kunnen worden gerealiseerd. Dit sluit aan de doelstelling van de diverse projectpartners om meer vlakglas en kozijnen uit sloopprojecten in te zamelen en te recyclen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.