Nieuws

Professor Maurizio Froli van de Universiteit van Pisa heeft een glazen ligger met een overspanning van 12 meter ontwikkeld. De glazen ligger is opgebouwd uit voorgespannen staalkabels die de krachten overbrengen op driehoekige panelen van gelamineerd gehard glas. Om die reden is de ligger Trave Vitrea Tensegrity genoemd (tensegrity glazen ligger).

De ligger bestaat uit twee verticale zijden van elk 1.079 millimeter die aan de bovenzijde zijn verbonden met eveneens voorgespannen staalkabels en een horizontaal glasvlak van 600 millimeter. De onderzijde is open. De ligger heeft een maximaal draagvermogen van 115 kN en is het resultaat van een researchprogramma van acht jaar. De eerste versie had een overspanning van een kleine 3 meter. Na TVT Alfa volgden TVT Beta en nu TVT Gamma die alle drie zijn gepatenteerd en door TVT Ltd, een spin-off van de Universiteit van Pisa, in samenwerking met sponsor Vitarelli Vito Spa op de markt worden gebracht. De lengte (vrije overspanning) en hoogte van de ligger verhouden zich ongeveer als 10 : 1. Groot voordeel ten opzichte van andere glazen constructies en liggers is volgens Froli dat bij breuk van het glas maar één paneel hoeft te worden vervangen en niet de volledige ligger. De glazen ligger is meerdere malen onderscheiden en werd voor het eerst getoond op de Glasstec 2014 in Düsseldorf. Op verzoek van de redactie van Glas in Beeld beschrijft professor Froli zijn zoektocht naar een dragende glazen ligger met een grote vrije overspanning.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.