







Architect Jasper Spigt van domainarchitecture heeft de door AGC en Van der Valk uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor een glazen hotelkamer gewonnen. In zijn ontwerp ‘Through the Looking Glass’ organiseert Spigt de verschillende functies van de hotelkamer met een enkele, gevouwen glazen wand. Door de wand steeds uit te voeren in ander glas – doorzichtig, mat, energieopwekkend, spiegeld, met verlichting of kunst erin – is deze in staat steeds een andere functie te vervullen. Op de ene plek scheidt een matglazen wand de zitruimte van de badkamer, even verder vouwt de wand zich met ‘sterrenhemel’ rond het bed en weer verderop schiet de wand voorzien van geïntegreerde PV-cellen door de gevel om een serre te vormen.
De multidisciplinaire jury voor de prijsvraag bestond uit Elfi van der Valk, eigenaresse en general manager Van der Valk Hotel Tiel; Judith Kaart, marketing manager AGC Flat Glass Nederland; Rob Seuntiëns, interieurarchitect Dutch Concept; en Michiel van Raaij, hoofdredacteur Architectenweb. De opdracht in de ontwerpwedstrijd was om de veelzijdigheid van glas als materiaal te tonen. In het oordeel van de jury is Spigt hier met zijn ontwerp uitstekend in geslaagd. Tot verrassing van de jury weet Spigt door de inzet van glas zelfs de typologie van de hotelkamer te vernieuwen. Een knappe prestatie, oordeelt de jury. Als winnaar van de ontwerpwedstrijd ontvangt Spigt een geldprijs van € 2.000,–. AGC Glass en Van der Valk zullen met de winnaar in gesprek treden over de uitvoering van zijn ontwerp en streven ernaar de hotelkamer dit jaar nog in het Van der Valk-hotel in Tiel te realiseren.
Totaal zijn zeventig ontwerpen ingezonden. Runner-up is het ontwerp ‘Colorize your stay’ van Kees Marcelis Studio Arnhem (Kees Marcelis, Judith Westgeest en Frank ten Westeneind) in samenwerking met Alverre Techniglas. In dit ontwerp zijn gekleurde en gevouwen glazen wanden achter elkaar geplaatst om de ruimte van de hotelkamer te organiseren. De glazen wanden worden daarbij naar achteren toe steeds hoger. Door iedere glazen wand een andere kleur en andere bewerking mee te geven, kan volgens de jury een fascinerend spel ontstaan van overlappende glazen wanden. De wanden leveren in de ogen van de jury bijvoorbeeld bij de badkamer hele bijzondere ruimtes op.
De jury heeft ook twee eervolle vermeldingen benoemd. De eerste is het ontwerp ‘Arcade’ van architect Tjeerd Bloothoofd van Bloot Architecture. In zijn ontwerp voor de hotelkamer heeft Bloothoofd een serie achter elkaar staande glazen kaders geprojecteerd. De tweede eervolle vermelding gaat naar het ontwerp ‘Cocon’ van architect Zico Lopes van Studio ZicoLopes. In zijn ontwerp zijn glazen wanden door de twee kamers gekruld en vormen deze als het ware twee glazen slakkenhuizen.