Nieuws
glassubsidie

Energiebesparing door woningenrenovatie, kortweg ‘energetische renovatie’ genoemd, loont. Dat blijkt uit onderzoek van het NRP, Platform voor Transformatie en Renovatie, uitgevoerd door Ecofys. Frank Bijdendijk en Dick Tommel van NRP boden de voorzitter van de SER, Mariëtte Hamer, het rapport aan. Renovatie van woningen biedt ook grote kansen voor de glassector.

In het rapport ‘Energetische renovatie van woningen, goed voor Nederland’, staan de kwantificeerbare baten voor de overheidsfinanciën beschreven en berekend. Energetische renovatie draagt niet alleen bij tot een hoger comfort voor gebruiker, een lagere energierekening en minder CO2-emissie zorgen. Het is ook goed voor de overheidsfinanciën. Dat komt vooral door de grote betekenis van energetische renovatie voor de lokale en regionale economie en werkgelegenheid. Het positieve saldo op de overheidsfinanciën komt neer op 1,4 miljard in 2020. De afname van staatsinkomsten uit verkoop van gas, het heffen van belasting en BTW op energie is slechts een derde van de opbrengsten uit de toegenomen groei van de economie.

Frank Bijdendijk, bestuursvoorzitter NRP: ‘De positieve impact van energetische renovatie voor de overheidsbegroting wordt vooral veroorzaakt door de afname van werkloosheidsuitkeringen en verwachte belastinginkomsten op groei van de werkzaamheden. Niet alleen voor bedrijven, die glas en ketels vervangen en ventilatie aanbrengen, maar ook voor architecten, adviseurs, installateurs en toeleveranciers. Waarom bouwen we nieuwe woningen in weilanden, als er al zoveel leegstand is en nog zal ontstaan in door bedrijven verlaten gebouwen? Bij verbouwing tot woning is dat het ideale moment om een grote vooruitgang te realiseren.’

Terwijl in naburige landen energetische renovaties sterk hebben bijgedragen aan behoud of herstel van de economische groei, bleek het tempo van renovatie in Nederland te dalen. Bedrijven zagen dat Europees beleid in Nederland onvoldoende werd omgezet in afspraken. Een heffing van 1,7 miljard via de corporaties heeft geleid tot schrappen van veel investeringen door woningcorporaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.