Nieuws

De overdracht van specialist in beglazingsartikelen Belned te Raamsdonksveer staat zaterdag ter discussie in het EO-televisieprogramma Dilemma. Eigenaar Roel den Braven vraagt zich om 21.15 uur op NPO2 letterlijk af of hij zijn familiebedrijf moet overdragen aan zijn zoons Ronald en Albert.

Den Braven startte 37 jaar geleden Belned dat producten als glaslatten, voorzetramen en ventilatieroosters levert aan schilders, glaszetters en aannemers. Toen zijn oudste zoons Ronald en Albert voor het bedrijf gingen werken, beloofde Den Braven hen dat hij het bedrijf aan hen over zou dragen wanneer hij zestig wordt. Volgende maand is dat zover, maar nu twijfelt hij. Den Braven groeide op als boerenzoon en verliet in het laatste jaar voortijdig de mavo. Nadat hij korte tijd voor het bedrijf van zijn broer werkte, startte hij al snel zijn eigen bedrijf. Alles in het bedrijf is door Den Braven bedacht en gemaakt: in de beginperiode maakte hij zelf alle latjes, later bedacht hij daar zelf machines voor. Zo ontwikkelde het bedrijf zich van een eenmanszaak tot een organisatie met 43 medewerkers in dienst.

Den Braven heeft vier zoons, waarvan de oudste twee – Ronald (30) en Albert (28) – werkzaam zijn in het bedrijf. De ambitieuze zoons vinden het tijd voor een andere koers en willen de zaak graag overnemen. Ronald: ‘De maatschappij is veranderd. Dit vraagt om andere mensen. Pa zit aan zijn top wat betreft de groei van het bedrijf. Als wij het overnemen, kunnen we gaan uitbreiden.’ Ook Albert vindt het tijd voor de nieuwe generatie: ‘Pa bemoeit zich overal mee, dat moet anders. Mensen moeten weer zelf leren denken en zelf voor oplossingen gaan zorgen. Zo lang pa in dit bedrijf rondloopt, luistert er niemand naar ons en kan er niets veranderen.’ Den Braven begrijpt dat zijn zoons de zaak graag van hem willen overnemen maar weet niet of zijn jongens er klaar voor zijn. ‘Het is een lastige tijd, alle fouten die we maken kosten geld. Ze hebben mijn kennis en vakmanschap nodig. Bovendien ben ik pas 59… Ik zie nog geen noodzaak om te vertrekken.’ Presentator Tijs van den Brink gaat samen met betrokkenen, ervaringsdeskundigen en professionals op zoek naar een oplossing voor het dilemma van Den Braven. Moet hij zijn belofte nakomen en zijn bedrijf loslaten of is de tijd nog niet rijp voor zoons Ronald en Albert om het bedrijf van hun vader over te nemen?

De vijfde aflevering van Dilemma is op zaterdag 27 juni om 21.15 uur te zien op NPO2.

Zie ook onze eerdere artikelen over Belned en de Glas in Beeld-familietafel, waarin de overdracht van het familiebedrijf eveneens ter sprake is gekomen.

1 reactie op “Overdracht Belned zaterdag ter discussie in Dilemma op NPO2

  1. Theo Tittse schreef:

    Hi Roel, enjoy your time off, it was a pleasure to work with you. Good old times!! Be good mate. Cheers Theo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.