Nieuws
Inspectie SZW

Van Dijken Glas is op 25 juni failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag, zo lezen we op faillissementsdossier.nl. Het bedrijf uit Waddinxveen is in 1933 opgericht door Jacob van Dijken en is altijd zelfstandig en onafhankelijk gebleven. Van Dijken overleed in 1995. In 2003 vierde het bedrijf het zeventigjarig bestaan. Reden voor een profiel in Glas in Beeld dat we aldus openden: “‘Jullie moeten samen doorgaan’, zei in 1995 de helaas veel te vroeg overleden Jaap van Dijken tegen zijn vrouw Wil en twee kinderen Gert-Jan en Nicolette. Zelden is een missie met meer vuur volbracht.”

Helaas is passie alleen niet voldoende gebleken en is Van Dijken failliet. In een reactie zegt Gert-Jan van Dijken dat een optelsom van faillissementen van afnemers, met als klap op de vuurpijl dat van De Rotterdam, het bedrijf in 2013 in een negatieve spiraal hebben gebracht. ‘Uit die spiraal zijn we de afgelopen twee jaar helaas niet meer gekomen. We hebben dit jaar nog afspraken met de Belastingdienst en eerst de grote en daarna de kleine crediteuren gemaakt. Hoe moeilijk ook, bijna al onze leveranciers zijn op een positieve manier achter ons blijven staan. Op zich liep het bedrijf ook goed, maar de speelruimte werd toch steeds kleiner. Achteraf hadden we in 2013 de stekker er misschien al uit moeten trekken. We gingen toen van een kleine dertig naar nu nog zeventien medewerkers en hebben er met dit enthousiaste team alles aan gedaan om te overleven. Helaas heeft het niet mogen zijn.’

Als curator van het failliete bedrijf is aangesteld mr. W. van Leuveren MA. Het insolventienummer van deze zaak is F.09/15/367. Er zijn (nog) geen verslagen beschikbaar. Van Dijken geeft aan dat het nu aan de curator is te onderzoeken of het mogelijk is een doorstart te maken. Er lopen reeds enige tijd gesprekken met een mogelijk overnamepartner en financier. ‘We handelen het onderhanden werk waar mogelijk af, maar je mag niet inkopen dus dat houdt een keer op.’

Van Dijken Glas heeft zich altijd onderscheiden door de innovatieve manier waarop het glas toepast. Het bedrijf deelde ook graag z’n ervaring met architecten, ontwerpers, designers en interieurbouwers en samen de steeds uitgebreider en intelligenter wordende mogelijkheden met en van glas te verkennen en benutten. Een combinatie van moderne technieken zoals CNC-frezen en -polijsten, thermisch harden en lamineren van glas en innovatieve technieken zoals kleurcoaten (Colorstyle) en full colour printen (Sublistyle) op en tussen glas stelde Van Dijken in staat unieke glaspanelen te produceren. Die vooruitstrevende aanpak leidde tot meerdere nominaties voor de Glas Award, waaronder voor Van Dijken Glasbeleving, de bijzondere showroom in Waddinxveen. Wout van Dijken, de zoon van Van Dijken, kreeg tijdens de uitreiking van de Glas Award in 2012 een speciale aanmoedigingsprijs voor zijn idee voor een glazen skateboard. Vorig jaar trok Van Dijken tijdens de Glasstec nog veel belangstelling met een glazen schuifdeur uit het Crane Hotel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.