Nieuws

In de wolken met Thermobel Energy N en Pyrobel

Op het Utrecht Science Park is het gebouw ‘De Johanna’ in gebruik genomen dat huisvesting biedt aan 655 studenten. Het dynamische studentenleven komt in dit ontwerp van Haiko Meijer van architectenbureau Onix NL, tot uiting in een wolk, de ‘student cloud’. Tegels in diverse blauwe tinten sieren de gevel en maken dat het gebouw er nooit precies hetzelfde uitziet. AGC leverde het glas voor de gevel: Thermobel Energy N en Pyrobel brandwerend glas.

‘Tijdens het rondlopen over de campus in Utrecht’, zo vertelt Meijer, ‘kwam ik tot de vergelijking van studenten in al hun gedaanten en een wolkendek. Constant in verandering en zichzelf verspreidend. Vandaar dat we ook gekozen hebben voor de wolk als uitgangspunt voor het gebouw. Net als een wolkendek wilden we dat het gebouw er ook op elk moment anders uit zou zien. Dit is gelukt door voor de gevel gebruik te maken van geglazuurde blauwe tegels in verschillende tinten en het gebouw een amorf karakter te geven. Elk van de 250.000 gebruikte tegeltjes is uniek. Door verschillende lichtinval krijgt de gevel van het gebouw een steeds wisselend patroon. We vonden het verder belangrijk dat de studenten wezenlijk onderdeel vormden van het gebouw. Vandaar dat we in de vensterbanken letterlijk banken hebben gecreëerd als zitplek. De studenten maken zo de gevel. We hebben bewust leegtes in het gebouw behouden, zodat de middagzon dwars door het gebouw kan schijnen. Naast de tegels en het glas hebben we veel hout toegepast en op het dak een groenvoorziening gecreëerd, ook dit draagt bij aan het opgaan van het gebouw in de omgeving. Hoewel je op sommige momenten ook ziet dat het gebouw juist afsteekt tegen de omgeving, dat is precies wat het spannend maakt.’

Carla van Veghel, AGC Glass: ‘We zijn erg blij met het resultaat van het project. Rekening houdend met de functie van het gebouw kozen we qua glas voor Thermobel Energy N en Pyrobel brandwerend glas. Een veilig leefklimaat voor de studenten staat natuurlijk voorop. Ook is er gezocht naar de perfecte balans tussen zoveel mogelijk lichtdoorlaat en tegelijkertijd warmtewering. Dit mede uit oog van energiebesparing. Tot slot hebben we er rekening mee gehouden dat het glas zo min mogelijk opvalt in de gevel, zodat alle aandacht naar het tegelwerk gaat.’

Opdrachtgever: SSH, Utrecht. Ontwerp: Onix NL, Groningen. Glasproducent: AGC Westland, Maasdijk. Oplevering: September 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.