Nieuws

In opdracht van woningcorporatie De Woonplaats wordt in Enschede gewerkt aan de grootschalige restauratie van de voormalige textielfabriek Het Jannink. Dit karakteristieke complex staat op de monumentenlijst als rijksmonument. De restauratie bestaat uit verschillende onderdelen, waarvoor diverse gespecialiseerde aannemers zijn geselecteerd. Boerman Kreek Architecten uit Steenderen heeft BUVA hardglas ramen ISO-1200 in de restauratieplannen opgenomen om de oorspronkelijke uitstraling van het karakteristieke pand te bewaren en te laten voldoen aan de huidige eisen die worden gesteld.

Met de restauratie staat het (terugbrengen van) het karakter van het complex voorop. Zo komt de oorspronkelijke snijvoeg terug in de gevels en doet de nieuwe beglazing veel met de uitstraling van het complex. De hardglas ramen van BUVA zijn uit de serie ISO-1200, hebben een slank design en zijn voorzien van een keramische screen. ‘Dit, in combinatie met het stucwerk in beige-achtige kleur, is een prachtige verbinding met de Bentheimersteen, die zo kenmerkend is voor Het Janninkscomplex’, aldus BUVA.

De voormalige textielfabriek (spinnerij) van Gerhard Jannink & Zn bevindt zich aan de Haaksbergerstraat in Enschede. De stoomspinnerij werd in 1900 naar Engels voorbeeld gebouwd. Architect was de Engelsman Sidney Stott. In 1912 is het gebouw met een 3e verdieping uitgebreid en in de tweede wereldoorlog heeft de fabriek grote schade opgelopen tijdens een bombardement. In 1967 is de fabriek gesloten en na een grondige renovatie zijn in 1982 op de verdiepingen 106 kleine appartementen gecreëerd. Op de begane grond werd Textielmuseum Jannink gehuisvest. In 2008 verhuisde het Textielmuseum naar Roombeek waar het nu onderdeel is van museum TwentseWelle.

De hoofdaannemer die de restauratie begeleidt, is Timmer- en aannemersbedrijf De Vries uit Hummelo. De BUVA hardglas ramen worden geplaatst door Mulder Schilders Twente BV uit Almelo. De werkzaamheden liggen netjes op schema: de verwachting is dat in september 2016 de restauratie klaar is. Al met al betekent de restauratie van dit specifieke pand een forse kwaliteitsimpuls.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.