Nieuws

Voor het kunstwerk ‘Helder’ van kunstenaar Yasser Ballemans is recent een innovatieve glazen vitrine opgeleverd. De vitrine heeft de vorm van een 2 meter hoge diamant en is geplaatst in de binnentuin van het Openbaar Ministerie te Arnhem, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. In de vitrine staat een onregelmatige gekleurde diamant die gemaakt is uit door-en-door gekleurd lexan.

De vitrineconstructie bestaat uit gelaagde glasplaten die vijf-assig gefreesd zijn en die vervolgens volledig constructief verlijmd zijn. ‘Oorspronkelijk werd gedacht aan een stalen raamwerk, nu kan volstaan worden met slechts de lijmverbinding’, aldus Wout Hoogendoorn van glasleverancier Si-X. ABT heeft het constructieve gedrag van de lijmen onderzocht en berekend. Hiervoor zijn EEM-rekenmodellen opgezet waarin het gedrag van de lijmen is geanalyseerd. Volgens Kars Haarhuis (ABT) is de gelijmde glasverbinding de ultieme verbinding die nog maar weinig wordt toegepast in glasconstructies. ‘Vaak heeft dit te maken met productgaranties en de levensduur van de lijmen. In dit geval zijn de risico’s ondervangen door al vroeg in het ontwerptraject de constructie af te stemmen op de lijmspecificaties. Met deze vitrine in een buitenomgeving willen ABT en Si-X aantonen dat lijmverbindingen veel kansen bieden voor innovatie en maximale transparantie, óók in gebouwen’, aldus Hoogendoorn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.