Nieuws

Aanstaande zaterdag wordt op het station van Zwolle een serie kunstwerken onthuld, waaronder een enorme panoramische video-installatie die wordt beschermd door brandwerende wand gemaakt van AGC Pyrobel Vision Line EW 30. Het glas is geleverd en geplaatst door Unlimited Glassworkx uit Oud-Beijerland. De maatvoering van de wand en het scherm is (bxh) 5.404 x 2.039 millimeter. De glaswand bestaat uit vijf identieke geslepen glaspanelen van 1.062 x 1.965 millimeter. De onderlinge glasaansluitingen zijn structureel verlijmd.

Het ambitieuze project heet Portal en is gemaakt door drie kunstenaars: Ram Katzir en het duo Hertog Nadler. Het idee achter het werk is het station met de stad te verbinden: een groot levend schilderij siert de stationstunnel en een kunstroute begeleid reizigers van het station naar de binnenstad. De filmbeelden, die ter plekke opgenomen zijn, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd. Max Meilof van Unlimited Glassworkx: ‘Leuke bijkomstigheid voor mij is dat diverse grote glasbedrijven het project niet aandurfden en afhaakten. Er zit dan ook een zeer technisch verhaal achter met uitgebreide testen van het glas. De angst was dat door de dikte van het glaspakket de kleuren en beelden van de LED zouden vertekenen. Dat is niet het geval en omdat sprake is van een binnensituatie was een antireflectie coating niet nodig. De totale dikte van het glaspakket is 21 millimeter. Het gaat om een versterkte Pyrobel 16 gelamineerd met een extra blad floatglas. De randen zijn geslepen en op speciale wijze afgeplakt met een aluminium tape ter bescherming tegen indringing van vocht. Het glas is afgekit met een zwarte structurele siliconenkit Sikasil SG20.’

Bron en meer beelden van Portal: thecreatorsproject.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.