Nieuws

De in aanbouw zijnde Energy Academy Europe (EAE) in Groningen heeft het BREEAM Outstanding Ontwerpcertificaat gekregen, de hoogst haalbare duurzaamheidsscore. Het nieuwe, ambitieuze gebouw voor de EAE naar ontwerp van Broekbakema uit Rotterdam belooft het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden. Het is een nieuw topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Ook de vorm van het gebouw en het opvallend gebruik van glas in dak en gevel dragen bij aan het spectaculaire ontwerp. Om de energie-uitgangspunten te kunnen realiseren heeft het een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelendak gekregen. Het bouwwerk van bijna 15.000 vierkante meter zal in de loop van dit jaar op de Zernike Campus Groningen gerealiseerd zijn.

Het nieuwe gebouw moet een plek zijn waar ontmoeting en kennisuitwisseling centraal staat, dat innovatie en energie uitstraalt en tegelijkertijd natuurlijk aanvoelt. Het unieke ontwerp toont aan hoe een gebouw optimaal gebruik kan maken van natuurelementen aarde, water, lucht en zonlicht als primaire energiebron. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie. De panelen leveren niet alleen veel energie op, maar bieden tegelijkertijd alle ruimte voor maximale daglichttoetreding. Het gebouw krijgt met deze buitenkant een opvallend uiterlijk dat direct duidelijk maakt dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan. Het gebouw bestaat straks grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. Daartussen komen alle werelden samen in een groot ‘energieplein’, het levendige hart van het gebouw.

Met het BREEAM-niveau Outstanding zijn extreem hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van de nieuwbouw. Het gebouw moet dan ook inspireren tot vooruitdenken in energie. De lat ligt zelfs zo hoog dat er in Nederland geen gelijk onderwijsgebouw te vinden is. Het heeft een voorbeeldfunctie voor toekomende nieuwbouwprojecten over de hele wereld. Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit Broekbakema, pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR.

De EAE is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. De belangrijkste energiethema’s van de EAE zijn gas (inclusief biogas en groen gas), de energie van morgen (zoals wind- en zonne-energie), smart grids, energie-efficiency, besparingen en CO2-reductie.

Artists impressions: Broekbakema

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.