Nieuws

In Delft wordt het eerste behandelingscentrum voor protonentherapie in Nederland gebouwd. Dit Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) is een initiatief van de medische centra Erasmus MC en LUMC, en de TU Delft . Vanaf 2017 zullen in HollandPTC 600 kankerpatiënten per jaar behandeld worden. In de nieuwbouw wordt triple glas van Saint-Gobain toegepast.

HollandPTC is een ontwerp van De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) en ontworpen met de patiënt en toekomstige gebruikers in het achterhoofd. De kliniek is opgebouwd uit ruim 12.500 kubieke meter beton en staat als een grijze kubus in het landschap, maar oogt transparant, ruim en licht. Dit komt onder andere door het gebruik van vliesgevels met aluminium kozijnen met houtuitstraling en lichtstraten die tot de begane grond van het gebouw doorlopen. In de puien en de vliesgevels wordt triple glas (circa 950 m2) van Glassolutions Saint-Gobain toegepast, geleverd en gemonteerd door Rollecate. De volgende typen glas worden onder meer gebruikt:

  • triple glas met een Ug-waarde van 0,6 W/m2K (53/26),
  • triple glas met Ug-waarde van 0,53 W/m2K (74/53),
  • triple glas met gekleurde folies op de binnenruit,
  • Lumitop, daglichtverstrooiend glas met een Ug-waarde van 1,2 W/m2K.

Waar NEN 3569 van toepassing is, letselveiligheid, wordt gelamineerd veiligheidsglas toegepast. Dat geldt ook voor de berteikbare ramen om reden van inbraakwering. Enkele ruiten worden 30 en 60 minuten brandwerend uitgevoerd. In de deuren wordt dubbele beglazing in plaats van triple glas toegepast.

De bouw is in handen van J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, beide onderdeel van TBI. Naast patiëntenzorg zal HollandPTC ook onderwijs verzorgen en ruimte bieden aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Zo draagt het bij aan toekomstige doorbraken in de strijd tegen kanker. HollandPTC zal begin 2017 in gebruik worden genomen.

Zie ook ons eerdere bericht over HollandPTC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.