Productnieuws

Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk heeft acht vlakke lichtkoepels geleverd voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De lichtkoepels zijn onderworpen aan een test bij de Technische Universiteit (TU) Delft, waarbij trillingen van aardbevingen worden nagebootst. Hieruit blijkt dat geen beschadiging of vervorming plaatsvindt bij de lichtkoepel bij een simulatie van een aardbeving van maximaal 7,8 op de schaal van Richter. Zo is de CSA beschermd tegen bevingen, die als gevolg van gaswinning regelmatig optreden in de regio.

De lichtkoepels zijn voorzien van HR++ veiligheidsglas (72/38) dat reeds in de productie is verlijmt in de opstand. Hierdoor blijft het geheel ook bij trillingen op zijn plaats en zal de ruit niet uit de sponning vallen. De binnenruit is uitgevoerd van gelaagd veiligheidsglas. De toegepaste ruiten hebben een Ug-waarde van 1,0 W/m2K. Met de vlakke lichtkoepels wilde de Duitse architect Ulrich Weber uit Hagen natuurlijk daglicht realiseren op de afdeling. Later had de opdrachtgever nog een aanvullende eis: de bouwconstructie en elk afzonderlijk onderdeel binnen dit project moet aardbevingbestendig zijn. Rolf Bakker van Adviesburo Van der Plas: ‘Dit was voor ons pionieren. De Nederlandse Praktijk Richtlijn aardbevingbestendig bouwen (NPR 9998) biedt weliswaar houvast in dit project, maar op constructief vlak was dit onontgonnen terrein. We hebben Vlakkelichtkoepel.nl benaderd met de vraag of hun producten bestand zijn tegen een aardbeving. Dit heeft de fabrikant op eigen initiatief onderzocht bij de TU Delft. De positieve uitslag gaf ons het vertrouwen om met deze partij verder in zee te gaan.’

Bij de TU Delft is een vlakke lichtkoepel drie tot vier minuten blootgesteld aan verschillende aardbevingsfrequenties: 2,5 op de schaal van Richter (vergelijkbaar met aardbeving in Appingedam, 2009), 6,7 op de schaal van Richter (aardbeving Griekenland, 2008) en 7,8 op de schaal van Richter (aardbeving India, 2008). De trillingen bleken geen impact te hebben op de vlakke lichtkoepel. Deze simulatie biedt de architect een richtlijn hoe een product zich houdt bij verschillende aardbevingsfrequenties. De zwaarste aardbeving ooit gemeten in Nederland vond overigens plaats in 1992 in Roermond. Deze scoorde een 5,8 op de schaal van Richter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.