Nieuws

Het ingrijpend gerenoveerde hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht heeft het BREEAM Excellent oplevercertificaat gekregen. Met de renovatie is het energieverbruik met 50 procent gedaald en ging het energielabel van G naar A++. Dit maakt het hoofdkantoor van a.s.r. één van de duurzaamste renovatieprojecten van Nederland. Op 29 juni is het pand officieel geopend door minister Dijsselbloem. De feestelijkheden markeren het einde van een drie jaar durende renovatie, waarbij het gebouw continu in gebruik bleef.

Het verouderde hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is door Team V Architectuur getransformeerd tot een eigentijdse werkplek met veel daglicht, hoge vides en indrukwekkende binnentuinen. De metamorfose is verbluffend. Het gebouw oogt ruim, licht en fris. Slechts de brede betonnen kolommen verraden dat hier geen sprake is van nieuwbouw. De nieuwe klimaatgevel maakt het pand lichter en energiezuiniger. Tussen de dubbele gevel, die als een ruime jas om het gebouw heen is gebouwd, zijn wintertuinen aangelegd; lichte ruimtes met flinke bomen. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het ondergrondse vergadercentrum.

Het donkere en sombere gebouw uit de jaren zeventig, met 86.000 vierkante meter het grootste kantoorpand van Nederland, bleek een ruwe diamant. ‘Gebouwen met onmogelijke afmetingen, zoals a.s.r., zijn echt cadeautjes’, zegt Jeroen van Schooten, architect en directeur van Team V. ‘Je kunt extra ruimtelijke kwaliteit toevoegen door vides en binnentuinen te maken. Zoveel “overmaat” wordt bij nieuwbouw vaak wegbezuinigd.’ In de diepe, voorheen donkere kantoorvloeren zijn vides gemaakt. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht en ontstaat een bijzonder aantrekkelijke, open kantooromgeving. Met 2.800 flexibele werkplekken is er ruimte voor 4.000 medewerkers.

De beeldbepalende gevel is één van de meest ingrijpende onderdelen van de renovatie. Door de richting van de ramen per verdieping te wisselen krijgt het gebouw een horizontaal gevelbeeld, verwijzend naar de oorspronkelijke gevel. Maar de schuine gevelvlakken zorgen er vooral voor dat het daglicht ver het gebouw in kaatst en ze zorgen voor een optimale circulatie van ventilatielucht. De lichtgewicht prefab gevelcassettes zijn bovendien snel, schoon en zonder veel geluidsoverlast te monteren.

In juni 2014 besteedden we in Glas in Beeld aandacht aan de tweede huidgevel van a.s.r. naar aanleiding van de oplevering van de eerste fase van het project.

Fotografie: Jannes Linders en Studio De Winter

1 reactie op “BREEAM Excellent voor gerenoveerd a.s.r.

  1. Augustina schreef:

    los que ablan mal de ciudad de mexico es por que no la conosen la verdad soy de mexico pero de la ciudad de Guadalajara solo una vez e ido a la ciudad de mexico pero con eso tuve para saver que si es una de las mas ricas del mundo ay rascacielos a morir mucho mas que en guadalajara o otras ciudades de mexico o LAARIOTMEINCA los SUDAMERICANOS que ablan mal de ella es por que no la conosen vicitenla y van a ver que si es la mejor de LATINOAMERICA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.