Nieuws
Renson zonwering dmv klapluiken

In de nieuwbouwwijk Hoogdalem in Gorinchem zijn drie moderne woningen gebouwd die naast hun ontwerp opvallen door de toepassing van zonwering door middel van Renson Cilium klapluiken. Met het ontwerp van de woningen verwijst architect Dick Van den Dool naar de rijke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. ‘Het platte dak verwijst naar de bunkers en houten verticale gevelbekleding doet denken aan de gevechtsschermen waarachter schutters destijds schuilden. De klapluiken lijken dan weer sterk op de luiken die opengeklapt werden om de kanonnen in stelling te brengen’, aldus Van den Dool.

De drie woningen liggen als het ware pal in de vuurlinie van Slot Loevestein dat aan de horizon opdoemt, en dus zag de architect de zonwering door middel van Cilium klapluiken als perfecte knipoog naar de middeleeuwen. Strak in lijn met de lamellenstroken in de gevel vallen ze in gesloten stand niet op. Renson hierover: ‘Bij laagzittende zon word je binnenshuis niet verblind terwijl de zonnewarmte toch optimaal benut wordt. En volledig opengeklapt zorgen ze als luifel boven het raam dan weer voor voldoende beschaduwing bij hoogstaande zon, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt.’ De Cilium klapluiken vallen in een slot bij het dichtgaan. Hans Bannink, technisch-commercieel adviseur Renson: ‘Qua inbraakwerendheid, maar zeker ook op wat betreft windbestendigheid, is dat een echte troef. Standaard zijn ze uitgevoerd met de aluminium Sunclips lamellen, maar even goed kunnen de frames – tot maximum 40 kg per luik – ook bekleed worden met lamellen in trespa of hout.’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.