Nieuws
Vliesgevel van triple glas voor Gebouw Atlas

Het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe vliesgevel van zonwerend triple glas. Zonwerende doeken met een hi-tech coating aan de binnenkant houden de zonnewarmte buiten en zorgen ’s nachts voor extra isolatie. ‘Door het gebruik van state-of-the-art materialen evenaart deze ‘eenvoudige’ vliesgevel met neergelaten binnenzonwering de thermische waarde van een geïsoleerde spouwmuur’, aldus het multidisciplinair ontwerpteam. De gevel voorziet het gebouw bovendien van ‘nachtspoeling’; in de zomer worden de etagehoge ramen ’s nachts door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.

Het renovatieontwerp voor het hoofdgebouw, dat na de renovatie Atlas gaat heten, is gemaakt door Total Engineer Team RSVP, een multidisciplinair ontwerpteam bestaande uit Team V (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-advies) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid). Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter. Atlas is na de renovatie het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Met 93,86 procent heeft het project naar zeggen van Team RSVP de hoogste score wereldwijd in de categorie onderwijsgebouwen. Goed voor een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat. Ook komt het project binnen in de top-5 van duurzaamste bouwprojecten in Nederland. Dit laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, die in Nederland het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL beheert.

Het Atlasgebouw heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt. Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het renovatieproject wordt opgeleverd in de zomer van 2018. Het is nog niet bekend wie het triple glas gaat leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.