Nieuws
New York Wheel
New York Wheel

Crystal Company uit Heinenoord levert circa 1.200 stuks 3D gebogen gelaagd veiligheidsglas voor de New York Wheel. Dit immense rad van 192 meter hoogte komt op Staten Island, New York te staan en wordt waarschijnlijk in 2017 opgeleverd. Directeur Willem Moniharapon over de opdracht waarmee voor Crystal Company enkele miljoenen euro’s zijn gemoeid: ‘De 36 capsules, voornamelijk bestaande uit 3D gebogen gelaagd glas, worden aan de buitenring gemonteerd met een special draaimechanisme. De hoofdaannemer, Mammoet-Starneth, besteedt de constructie van de capsules uit aan VDL Steelweld te Breda. Wij ontvingen van hen enkele weken geleden de opdracht voor het vervaardigen van de bijzondere gevormde gelaagde ruiten. De ruiten zijn na een lange testfase op verschillende aspecten, met name doorvalbeveiliging en zuivere optiek, goedgekeurd.’ Crystal Company heeft voor deze opdracht naast de zeven bestaande buigovens een speciale buigoven aangeschaft van 4,0 x 2,5 x 1,5 meter. Alle benodigde buigmatrijzen worden door het bedrijf zelf vervaardigd op basis van aangeleverde 3D informatie.

Moniharapon geeft in Heinenoord leiding aan 25 medewerkers. Die snijden, slijpen, zeefdrukken en buigen glas en verwerken het, al dan niet in combinatie met polycarbonaat, tot gelamineerd veiligheidsglas voor gebruik in de hoogste marktsegmenten, zoals het New York Wheel. ‘Na de aanslagen in Denemarken, Noorwegen en recenter in Parijs en Brussel is de vraag naar hoogwaardig veiligheidsglas flink toegenomen’, zegt Moniharapon. ‘De impact van terrorisme is letterlijk enorm en heeft grote gevolgen voor hoe overheid en grote bedrijven tegen beveiliging aankijken. Ons glas speelt daarin een belangrijke rol. Van oudsher zijn we sterk in veiligheidsglas voor de beveiliging van transport en industrie, nu worden onze producten steeds vaker in de reguliere bouw toegepast. Ook hier gaat het om een combinatie van letselveiligheid en beveiliging.’

Lees het volledige interview met Moniharapon in Glas in Beeld (nummer 6 – december 2016). Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.