Nieuws
triple glas
AGC Stadsskantoor Venlo. Foto: AGC Glass Europe

Het nieuwe stadskantoor van Venlo is niet ‘gewoon’ duurzaam in de zin van minder slecht, maar Cradle to Cradle (C2C) met een positief effect op mens, milieu en economie. Een kwestie van research en stevig doorzetten. In de gevel is voor triple glas van AGC gekozen.

Al in 2008 omarmde de gemeente Venlo de principes van C2C voor het nieuw te bouwen stadskantoor. Er waren op dat moment nog weinig voorbeelden en dus toog men naar Hamburg voor overleg met Michael Braungart, één van de grondleggers van het C2C-gedachtengoed. Braungart gaf als advies: begin gewoon en neem gezondheid en arbeidsproductiviteit als uitgangspunten om meerwaarde te creëren. Bijvoorbeeld door lucht te zuiveren via een groene gevel. Dus niet alleen circulair bouwen, echt upcyclen. Daar hoorde een ontwerpteam bij met de juiste mindset. De gemeente hield daarom geen ontwerpcompetitie maar deed een architectenselectie op basis van presentatie van een visie op de opgave. Deze is gewonnen door Kraaijvanger Architects. In samenwerking met adviseurs van het C2C ExpoLAB in Venlo is de Cradle to Cradle filosofie in het ontwerp verankerd en vond de keuze van technieken, materialen en kennis plaats. Maar hoe bouw je C2C?

Lees het volledige artikel over het nieuwe Stadskantoor van Venlo en de toepassing van het triple glas in Glas in Beeld nummer 1 (februari 2017) die in de week van 23 februari verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: Jean-Michel Byl voor AGC Glass Europe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.