Nieuws

Het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) in Freiburg is er in geslaagd PV-modules van 5 millimeter dikte te ontwikkelen met twee maal 2 millimeter dun hardglas als basis. Het vlakglas is toegepast als samengesteld paneel met een gasgevulde spouw van 1 millimeter waarin de zonnecellen zijn opgenomen. Hierbij is gebruik gemaakt van TPedge moduletechnologie van Bystronic.

De modules zijn reeds eerder gepatenteerd maar zijn nu ook uitvoerig getest en daarmee productierijp. Daartoe heeft Frauenhofer ISE zestig modules toegepast in de gevel van het laboratorium van het instituut. Daarnaast hebben verschillende modules een uitvoerige klimaattest ondergaan, waarbij windbelasting, druk, temperatuur en luchtvochtigheid zijn gevarieerd en onderzocht. Het glas wist zelfs 25 millimeter grote hagelstenen te weerstaan. De modules zijn 30 procent lichter dan conventionele panelen waarbij frames, glas-glas laminaat en glas-folie laminaat worden gebruikt.

TPedge technologie is een Bystronic ontwikkeling waarbij dun hardglas net als gewoon vlakglas op een geautomatiseerde productielijn wordt samengesteld tot isolatieglaspaneel met een gesealde randafdichting. Materialen en productwijze zijn getest en aangepast tot een geautomatiseerd proces met een productiesnelheid van 45 seconden per module. Het glas kan ook als gewoon isolatieglasunit zonder PV worden gebruikt. Een Ug-waarde is nog niet bekend. De materiaalbesparing ten opzichte van conventionele panelen is 7,5 procent bij modules met zonnecelen en 22 procent bij modules zonder PV. Het TPedge project is in 2013 gestart en wordt ondersteund door het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Energie.

Lees hier meer over TPedge en de samenwerking tussen Bystronic en het Frauenhofer ISE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.