Nieuws
zonwerend glas

De tijd van kantoren met spiegelende glasgevels ligt achter ons, maar aan deze gebouwen is goed te zien wat het glas doet: de zon weren en daarmee de warmte buiten houden. Aan hedendaags zonwerend glas is deze comfortverhogende functie nauwelijks meer te zien: het glas is neutraal zonwerend. De techniek van het coaten van het glas is zover dat de metalen die op het glas worden aangebracht minimaal reflecteren en dus zo goed als neutraal van kleur zijn.

Het via de ramen naar binnen komen van zonlicht ervaren we als prettig en is, omdat we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen, van groot belang voor onze gezondheid. Maar als er te veel zon binnenkomt, wordt het te warm: dat is niet comfortabel en leidt ertoe dat mensen minder productief zijn. In woningen wordt energie bespaard door de warmte van de zon te benutten maar kantoren vragen veel meer energie voor koeling dan voor verwarming. Het gebruik van zonwerend glas bespaart enorm op het elektriciteitsverbruik. Op jaarbasis kan dat oplopen tot 25.000 kWh per 1.000 vierkante meter vloeroppervlak, het elektriciteitsgebruik van zeven huishoudens.

Lees het volledige artikel over zonwerend glas in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld (nummer 2 – april 2017) die volgende week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: De toepassing van Stopray VisionT van AGC Glass in de Warsaw Spire, de vorig jaar in gebruik genomen wolkenkrabber in het zakencentrum van Warschau. Foto: Jean-Michel Byl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.