Nieuws
Schakelbaar glas
Proef met Liquid Crystal Windows in het R&D-kantoor van Merck in Darmstadt

Het Duitse Merck bouwt momenteel een fabriek voor Liquid Crystal Windows in Veldhoven. De productie van dit schakelbare glas start vanaf 1 januari. Dit dynamische glas voor gevels is een Nederlandse ontwikkeling, een vinding van de Eindhovense startup Peer+, en bestaat uit dubbel glas met daartussen een dun laagje vloeibare kristallen. Een elektrisch veld verandert de oriëntatie van de kristallen, waardoor het glas transparant of juist donker wordt. Het grootste paneel dat het bedrijf momenteel kan produceren is 1.600 x 3.500 millimeter.

Als één van de belangrijkste voordelen noemt Merck de kleurneutraliteit. ‘Traditionele zonwering verandert vaak de kleur van het licht. Liquid Crystal Windows beïnvloeden alleen de intensiteit. Daardoor komt het licht binnen nog heel natuurlijk over, in tegenstelling tot bijvoorbeeld TL-verlichting. Omdat architecten aangaven veel waarde aan kleurneutraliteit te hechten hebben we hier extra in geïnvesteerd. Nu “dim” je in feite de zon, net zo snel als je een normale lamp met een lichtknop zou bedienen.’ De eerste projecten zijn inmiddels uitgevoerd op Schiphol en in een vergaderruimte van de TU Eindhoven.

In de juni-editie van Glas in Beeld die volgende week verschijnt wordt uitgebreid aandacht besteed aan schakelbaar glas, waaronder Liquid Crystal Windows.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *