Nieuws
ZZP-wetgeving

Uit een survey van Jobrapido, één van ’s werelds grootste zoekmachines voor banen, blijkt dat meer dan 80 procent van de Nederlandse bedrijven het moeilijk vindt vakmensen te vinden. Ook voor het werken met vlakglas, zoals voor de functies van glasproductiemedewerker, glaszetter en glasmonteurs, zijn moeilijk vakmensen te vinden. Uit een kleine inventarisatie van enkele sites van glasbedrijven blijken vacatures voor glaszetters, magazijnmedewerkers en productiemedewerkers, maar ook voor functies als calculator, ICT’er en werkvoorbereider. Zie bijvoorbeeld de sites van Scheuten, Cura Glass, Versteeg Glas, Van Veen Glasspecials en Pilkington Nederland. Op de site van Jobrapido zelf staan eveneens enkele tientallen vacatures in op het gebied van vlakglas, zoals vacatures voor glaszetters.

De economie trekt verder aan en het vinden van personeel wordt moeilijker. Zo is er veel vraag naar vakmensen, zoals onderhoudsmonteur, elektricien en loodgieter. Maar steeds minder mensen kiezen ervoor om handmatig werk te doen. Hoewel er geen eenduidige reden wordt aangegeven, blijkt uit het onderzoek van Jobrapido dat bijna drie op de tien ondervraagden denkt dat de Nederlandse overheid te weinig doet om vakmanschap te stimuleren. Andere genoemde redenen zijn de zwaarte van het fysieke werk (21%), weinig waardering voor handmatig werk (20%) en het achterblijven van het salaris (18%). De concurrentie van buitenlandse vakmensen wordt door slechts 11 procent aangevoerd als reden om geen ‘echt vak’ te leren. Tevens blijkt uit het onderzoek dat bijna 80 procent van de Nederlanders aangeeft dat Nederland een land is met overwegend bureaubanen en de meeste mensen in de omgeving van de ondervraagden liever een andere baan beoefenen of vervolgopleiding volgen. ‘Wij hebben een duidelijk beeld van de arbeidsmarkt’, vertelt Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. ‘We zien dat werkgevers het vakmanschap en de mensen die het beoefenen op waarde schatten. Bovendien zien we dat er veel vraag is naar vaklieden zoals monteurs. Op onze site staan daar zo’n 33.000 vacatures voor open. Dit betekent dat de arbeidsmarkt vakmanschap werk belangrijk vindt en waardeert. Er is veel vraag vergeleken met het aantal mensen dat bereid is dit werk te doen.’

Uit de analyse van Jobrapido blijkt dat er vooral veel vacatures zijn voor monteurs, verpleegkundigen en winkelmedewerkers. Vijf veel voorkomende vacatures voor vakmensen zijn:

  • Monteur – 32.916 vacatures
  • Verpleegkundigen – 11.646 vacatures
  • Timmerman – 5.761 vacatures
  • Lasser – 4.346 vacatures
  • Metselaar – 4.236 vacatures

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *