Productnieuws

Gezien op Vitrum: Füldner Machines

Vitrum
Fox hardingsoven van mappi

Directeur Jan Wilbers van Füldner Machines uit Heerlen ontving ons op de stand van Adelio Lattuada tijdens de beurs Vitrum (3-6 oktober, Milaan). Hij praatte ons bij over de highlights van de machinefabrikanten die Füldner vertegenwoordigt en tijdens de beurs in Milaan aanwezig zijn.

Adelio Lattuada (7P E01-G10)

Hiervan is het in kantenbewerking gespecialiseerde Adelio Lattuada voor Füldner van oudsher de belangrijkste. ‘Lattuada zet een belangrijke stap op het gebied van productieautomatisering. Met het Duitse Knittel Glas is Lattuada een samenwerking aangegaan waardoor de Lattuada verticale kantenslijpmachines voortaan in combinatie met een Kuka robot van Knittel geleverd kunnen worden. Deze combinatie voorziet in een automatische meting van het glas terwijl de transportsnelheid automatisch aangepast wordt aan de afmetingen van het glas. Tijdens Vitrum wordt een combinatie gepresenteerd van twee Lattuada kantenslijpmachines met 1 Kuka robot’, aldus Wilbers.

Een verdere innovatie van Lattuada is de introductie tijdens Vitrum van een nieuw serviceconcept, waarbij machinedata wordt geregistreerd, gecommuniceerd en geanalyseerd. Wilbers: ‘Hierdoor wordt het mogelijk om ‘predictive maintenance’ uit te voeren: op basis van de analyse van de data voorspellen wanneer onderhoud aan de machine noodzakelijk is. Dit maakt het voor ons mogelijk pro-actief onderhoud aan te bieden en het risico van machinestilstand te minimaliseren. Hiertoe is Lattuada een samenwerking aangegaan met Holonix, gespecialiseerd in het slimmer maken van machines.’ Naast bovengenoemde kantenslijpmachines worden in Milaan nog drie andere kantenslijpmachines gepresenteerd, alsmede een facettenmachine, twee wasmachines en een ronde hoekenmachine.

CMS (7 K01-G10)

Ook bij CMS speelt productieautomatisering een belangrijke rol. Tijdens Vitrum presenteert CMS een verticale productielijn bestaande uit een Profile (slijpen, frezen en boren) en een Vertec (boren en frezen). Jan Wilbers: ‘Deze verticale machines worden beladen door een zes-assige Fanuc-robot om zodoende de productie te maximaliseren.’ In Milaan presenteert CMS tevens de Greenjet: een nieuw ontwikkelde waterjet machine, met de volgende kenmerken:

  • verkrijgbaar met 4150 of 6200 bar waterdruk,
  • realiseert een energiebesparing tot 60%,
  • beschikt over tweevoudige elektronische drukverhogers.

Naast deze verticale productielijn presenteert CMS de volgende machines:

  • de Speed: 3-4 assige horizontale CNC-machine,
  • de Milestone S: een 3- of 5-assige waterjet.

Turomas (5 C30)

Turomas heeft volgens Wilbers in de afgelopen 32 jaar wereldwijd een solide reputatie opgebouwd als specialist en fabrikant van hoge kwaliteit snijtafels. In de Benelux zijn inmiddels vijftien snijtafels en snijlijnen door Füldner geïnstalleerd. ‘In 2017 heeft Turomas een nieuwe strategie geformuleerd voor de komende jaren, waarbij wordt ingezet op een vergroting van de productiecapaciteit en uitbreiding van het machineassortiment. Revolutionaire innovaties zijn momenteel in voorbereiding en zullen in 2018 het licht zien’, licht Wilbers toe. ‘Tegelijkertijd is de huisstijl vernieuwd, wordt de website vernieuwd en worden nieuwe medewerkers geworven op het gebied van productie, sales en after-sales service. Ambitieuze plannen derhalve die momenteel in de praktijk worden gebracht en waarover wij onze klanten op de beurs graag meer vertellen.’

Mappi (5 G29)

Mappi demonstreert tijdens de beurs de Fox hardingsoven. Wilbers: ‘Dit model oven staat bekend om zijn compacte afmetingen (vanaf 1050 x 2300). Door de combinatie van unieke technologie op het gebied van temperatuurbeheersing, isolatie en multi-zone verwarmingssystemen is de Fox in staat om hoge prestaties gepaard te laten gaan met een laag energieverbruik.’ Voor het eerst zal Mappi deze oven presenteren als onderdeel van een integrale productieomgeving. Dit gebeurt samen Cugher (printers), Triulzi (wasmachines) en Iocco (robots).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *