Nieuws
PVB folie

Vlakglas Recycling Nederland onderzoekt of vervuilde PVB folie afkomstig uit gelaagd glas geschikt gemaakt kan worden voor hergebruik. Het meest zuivere deel van de folie die vrij komt, wordt al door recyclers verwerkt naar toepassingen als de backing van vloerbedekking. Maar vervuilde PVB folie wordt nog steeds gestort. ‘En dat is zonde. PVB folie is, net als glas, 100 honderd recyclebaar’, aldus VRN. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met UpcyGran, een vorig jaar opgerichte vennootschap die als doel heeft afvalstoffen te verwerken tot herbruikbare materialen voor de bouwsector. Upcy staat voor upcyclen en Gran staat voor granulaat.

Het onderzoeksproject heeft al een aantal stappen doorlopen. Zo is de vervuilde PVB verder geanalyseerd. Daarnaast is er een concept opgesteld om de folie zo ver te reinigen en te ontdoen van stoorstoffen als kunststof, metaal, papier en glas, zodat ze tóch verwerkt kan worden. De opgeschoonde folie, met nog steeds een minimale vervuiling van papiervezels, kunststof deeltjes en glasstof, wordt verwerkt door een hiervoor aangepaste extruder. Ook deze stap is succesvol afgesloten. De laatste stap is om van deze grondstof nieuwe producten te maken die in de bouw gebruikt kunnen worden. De resultaten hiervan worden voor eind 2017 verwacht.

1 reactie op “PVB folie: VRN onderzoekt hergebruik

  1. hendrik boersma schreef:

    Boven genoemd bedrijf Upcygran heeft zich vorig jaar gevestigd in Belgie om de gestolen kennis en technologie van een reeds in Nederland gevestigd bedrijf af te schermen.

    Zeer onbetrouwbaar en vindt het ook raar dat de samenwerking partners zich niet in de materie hebben verdiept aangezien dit binnen de branche bekend was/is.

    Dit bedrijf staat bekend om hun samenwerking formule en dan de technologie en kennis voor eigen gewin te gebruiken.

    Ga dit volgen aangezien er zeker rechtszaken zullen volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.