Nieuws
delaminatie

Delaminatie van gelaagd glas blijkt in de praktijk nogal eens aanleiding voor discussies tussen opdrachtgever en leverancier. Daarbij spelen ook misverstanden over de mogelijke oorzaken en hoe klachten dan te voorkomen een rol. Delaminatie is het loskomen van de PVB-laag tussen de glasbladen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de slechte kwaliteit van het laminaat. Ook kan het zijn dat de profielen rond het glas worden afgekit met siliconen en die kit werkt negatief in op het laminaat. Echter, het wordt meestal veroorzaakt door het binnendringen van vocht. Helaas is het dan niet meer te stoppen of te verhelpen. Het binnengedrongen vocht blijft immers haar werking doen.

In de rubriek ‘Uit de praktijk’ in de jongste uitgave van Glas in Beeld, die volgende week verschijnt, legt Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas uit hoe delaminatie kan worden voorkomen. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

3 reacties op “Delaminatie: voorkomen mogelijk, ‘genezen’ niet

 1. H.W. ter Veldhuis schreef:

  Even een reactie:
  – de toegepaste kitsoort moet gewoon voldoen aan de NEN 3567. Dan kan siliconen zijn mits niet azijnzuur hardend.
  – “in de sponning mag geen stilstaand water aanwezig zijn”. Deze eis is al zo oud al de weg naar Rome. Zie de historie van Glaverbel
  – een drukvereffende beglazing – mits goed uitgevoerd – voorkomt het binnendringen van water. Zie ook de NPR.
  – de kardinale denkfout is dat water dat in de sponning komt er weer uit gaat omdat de beglazing “afwaterend” of “ventilerend”zou zijn uitgevoerd.
  Essentie: gewoon de NEN + NPR toepassen zoals ze bedoeld zijn.

 2. Stefan Roelands schreef:

  Wij hebben de oplossing met ons RiteCoat R630 Systeem, heel eenvoudig zelf aan te brengen.

  Dus neem contact op met Ritec Services +31 162 52 33 55

 3. Robin schreef:

  Sind welk jaar is dit probleem van delaminatie al bekend en is er een remedie opgevonden? Ons nieuwbouw appartement , 4 jaar geleden opgeleverd , liggende op 5 km van de kust heeft er ook last van bij het gelaagde glazen balkon glas. Ik heb het idee dat er mogelijk een verkeerde foliegebruikt is en zonder afdekking aan de bovenzijde. Zijn er bindende voorschriften? Bouwbesuit? Normblad?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.