Nieuws
glas-in-lood ramen
De bijdrage van de Hoornse kunstenaar Marchel de Bruijn.

Onder de titel ‘Kunst voor kunst – Glas voor glas’ hebben 21 kunstenaars de 26 met blank glas gevulde glas-in-lood ramen van de Oosterkerk beschilderd. De glaspanelen van 50 bij 70 centimeter worden op 23 november tijdens een veiling in de Oosterkerk door veilingmeester Dick Olie bij opbod verkocht. De opbrengst van deze veiling wordt gedeeld tussen de kunstenaars en de Oosterkerk. Het bestuur van de kerk gebruikt zijn deel om het nu nog blanke glas in het roosvenster in de voorgevel te vervangen door gebrandschilderd glas. Hiervoor is inmiddels een ontwerp gemaakt door glazenier Marije Wolfswinkel uit Noord-Scharwoude. Een windroos bedekt de ‘opengevouwen’ wereld, waarmee symbolisch wordt verbeeld dat in vroeger eeuwen zeelieden uit Hoorn over de hele wereld zeilden.

Het idee voor dit kunstproject met veiling ontstond nadat in de Oosterkerk op 11 maart 2016 het nieuwe gebrandschilderde glas-in-lood raam ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ (ook gemaakt door Marije Wolfswinkel) was onthuld. De oude ‘blanke’ glas-in-lood ramen zomaar wegdoen vond het bestuur zonde. Na enkele proefnemingen kregen 21 kunstenaars de kans om ‘er wat van te maken’. Waarbij als voorwaarde werd gesteld, dat de kenmerkende doorzichtigheid van zo’n verwijderd raam gehandhaafd diende te worden. En nu alle ramen terug zijn in de Oosterkerk, blijkt ook de verscheidenheid. Sommige kunstenaars hebben uitbundige kleuren gebruikt, anderen maakten van hun raam een ingetogen kunstwerk. De een heeft ingehaakt op de religieuze bestemming van de Oosterkerk, een ander heeft juist monumentale gebouwen elders uit de gemeente Hoorn op het glas vereeuwigd; zelfs gebouwen, die nog gebouwd moeten worden zoals de Toren op de hoek van het Keern en de Provinciale weg. Ook zijn er kunstenaars die hun paneel aan twee kanten hebben beschilderd. Waar aan de voorzijde de vier vrouwenfiguren van Sylvia Eusebio de toeschouwer recht inde ogen kijken, toont de achterzijde de haarknotjes van de dames.

Op vrijdag 17 (van 19 tot 22 uur) en zaterdag 18 november (van 11 tot 16 uur) zijn er kijkdagen. De veiling op 23 november begint om 20.30 uur; vanaf 19.30 uur kan men de kunstwerken ook nog bezichtigen. Een uitgebreide catalogus is inmiddels uitgegeven en kan worden aangevraagd via info@oosterkerkhoorn.nl of via 06-53133271.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.