Nieuws
brandwerend glas
Foto: Neutelings Riedijk

Het stadhuis van de gemeente Deventer heeft in de categorie Identiteit & Icoonwaarde de Abe Bonnema Prijs gewonnen en is daarmee verkozen tot ‘het beste gebouw van Nederland’. In het gebouw, een ontwerp van Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architects, is veel brandwerend glas van AGC Glass toegepast. Het Deventer stadhuis won ook de publieksprijs en liet onder meer Museum Voorlinden in Wassenaar achter zich. De OV terminal in Breda werd door de jury verkozen tot het beste gebouw van Nederland 2017.

Volgens de jury is het stadhuis van Deventer ‘op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad’. Het stadhuis presenteert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip ‘palazzo’. Bij het eerste aanzicht van het pand, valt direct op dat er veel glas is toegepast. Zowel in de gevel als in het atrium is gekozen voor transparantie. De vele ramen, daklichten, hoge plafonds en de glazen vloeren brengen het daglicht binnen en creëren een aangenaam werkklimaat. Verder wordt de openheid nog extra versterkt doordat er een doorgaande route is. Je kijkt als het ware in een blik door het gebouw heen. In totaal is 1.200 vierkante meter Pyrobel brandwerend glas van AGC toegepast in diverse typen. De gestelde eisen waren EW30, EI30, EW60 en EI60 voor het enkel glas en EW30 en EW60 voor het isolatieglas. Wat verder in het oog springt zijn de ornamenten aan de voorzijde van het pand: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Door toepassing van deze kunstuiting is het gebouw meteen herkenbaar als publiek gebouw, letterlijk een ‘huis van de burgers’. De jury: ‘De gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren voegt een fenomenale extra dimensie toe. Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur’.

Het gebouw heeft een BREEAM Excellent certificering. Belangrijke duurzame oplossingen zijn terug te vinden in de betontoepassing in het gebouw. Het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. Verder heeft het atrium van het gebouw een ecoroof: in de isolatielaag van het glas zijn zonnecellen verwerkt.

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Met de Architectuurprijs (en de Prijs voor Jonge Architecten) wordt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De prijs is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de twee jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is opgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.