Nieuws
Schakelbaar glas
Proef met Liquid Crystal Windows in het R&D-kantoor van Merck in Darmstadt

Merck is deze week gestart met de levering van in Veldhoven geproduceerde Liquid Crystal Windows. Met de in november geopende fabriek voor modules van dit schakelbaar glas is een investering van circa 15 miljoen euro gemoeid. Merck breidt met de start van de productie zijn markt uit van liquid crystal voor displays naar die voor de bouw. Naast toepassingen zoals televisies, laptops, smartphones en tablets richt het Duitse wetenschaps- en technologiebedrijf zich hiermee nu ook op gevels. Vloeibare kristallen in ‘slim glas’ reguleren hoeveel licht er door het liquid crystal vensterglas heen valt. Het heeft twee mogelijke toepassingen: zonwering en flexibele privacy. Beide reageren binnen enkele seconden en zijn geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing.

De bouw van de nieuwe fabriek van Merck in Veldhoven is één van drie grote investeringen die de afgelopen maanden in schakelbaar glas zijn gedaan. Het aan de NYSE beursgenoteerde Avery Dennison heeft in oktober een belang genomen in het Israëlische Gauzy, producent van films voor schakelbaar glas, terwijl AGC en Kinestral Technologies in december meerdere joint ventures zijn aangegaan voor de wereldwijde commercialisering van Halio slim glas. Lees het volledige artikel over het wereldwijd opschalen van de productiecapaciteit in schakelbaar glas in Glas in Beeld nummer 1 -2018 die begin februari verschijnt.

1 reactie op “Schakelbaar glas: Merck start leveringen

 1. Klaas de Wit schreef:

  Dit schrijft Technisch Wetenschappen nr. 50/2017 (Patrick Marx)
  Twee glastagen
  Snelle reactiettjd

  Zelfkleurend glas weert zon en ongewenste kijkers.
  Op 29 november opende het Duitse Merck in Veidhoven een fabriek voor de productie van zogenoemd liquid crystal glass. Dit glas past zijn kleur en lichtdoorlaatbaarheid aan de wensen van de gebruiker. Deze Nederlandse uitvinding komt uit de koker van de TU/e en werd vervolmaakt door startup Peer+. Het liquid crystal glass, bedoeld voor de verwerking in ramen, bestaat uit twee lagen glas met daartussen een speciale laag. Elke glaslaag is gecoat met een trans parante geleidende film van indium-tin oxide of fluor-tin-oxide. Beide glaslagen worden, met de geleidende kanten naar elkaar toe, aan de randen op elkaar geplakt. Vervolgens wordt in een vacuüm kamer een extreem dunne laag van enkele tientallen picometers (pm; io m) gekleurde vloeibare kristallen tussen de glaslagen gespoten. Die vloeibare kristallen zijn vergelijkbaar met het materiaal in het display van een rekenmachine. Door de elektrische spanning tussen de twee geleidende lagen te variëren, veranderen de vloeibare kristallen van oriëntatie, waar door hun lichtdoorlaatbaarheid verandert. In de 12.000 m2 grote fabriek maakt Merck twee soorten liquid crystal glass: voor zon wering en voor privacy. Het zonwerende glas kan zijn lichtdoorlaatbaarheid traploos van 100 ¾ tot 5 ¾ reduceren. Het glas blijft daarbij transparant, je kunt naar buiten blijven kijken. Omdat het glas behalve licht ook warmtestraling weert, is het materiaal energiezuinig. In de winter spaart het tot 16 ¾ verwarmingskosten en in de zomer tot 13 % aan koelingskosten. Het privacyglas verkleurt van helder naar melkachtig wit en wordt daarbij ondoor zichtig. Bedrijfsgeheim De belangrijkste innovaties in het glas zitten in de snelle reactietijd, circa één seconde, de hoge temperatuurtolerantie (-20 tot 100 °C) en de duurzaamheid (onveranderd functioneren na miljoenen keren schakelen). Hoe het bedrijf dit voor elkaar krijgt, houdt het geheim. Uit het patent blijkt dat de gladheid en de thermi sche eigenschappen van het glas hierin een grote rol spelen. Momenteel werken er 32 mensen in de fabriek die nu aan het proefdraaien is. Op termijn zal de werkgelegenheid groeien tot zo’n 50 mensen. Begin 2018 start de daad werkelijke productie en krijgen de eerste klanten hun liquid crystal glass. Merck bouwde de € 15 miljoen kostende fabriek in Veldhoven vanwege de nabijheid van de kennis waaruit het glas voortkomt. http://www.ticrivision.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.