Nieuws

AGC sluit glasfabriek Heerlen

2
glasfabriek
AGC Heerlen

AGC Glass Europe heeft besloten al haar activiteiten voor glasproductie in Heerlen te stoppen. De 85 werknemers die er werken zijn hierover vrijdag ingelicht. De glasfabriek is gespecialiseerd in de productie van gelaagde, brandwerende en dubbele beglazing voor de bouw. De sluiting betekent dat AGC in Nederland nog één productielocatie heeft: AGC Oosterwolde. In de hoogtijdagen van het voormalige Glaverbel waren dat er nog negen. Toen waren er zes grote vestigingen in Tiel (Maasglas en Hardmaas), Maasland, Oosterwolde, Heerlen en Emmeloord, en drie kleinere in Goor, Beverwijk en Den Bosch.

De vestiging van AGC in Heerlen is al jaren verlieslatend zonder enig uitzicht op herstel’, noemt AGC als reden voor de sluiting. ‘De zeer grote productie-investeringen van AGC in de vestiging, de reorganisatie van haar glasactiviteiten in Nederland en de commerciële plannen voor de vestiging volstonden niet om het bedrijf concurrerend te maken. AGC zal daarom de regionale footprint van haar activiteiten heroriënteren, rekening houdend met de huidige marktomgeving en voorziene marktontwikkelingen. Uitgangspunten hierbij zijn het opzoeken van schaalvoordelen binnen de bestaande productielocaties in de regio en de verbetering van het logistieke proces.’

In de glasfabriek in Heerlen is door AGC flink geïnvesteerd. Ook werden er in 2016 de isolatieglasproductie van Den Bosch en de productie van AGC Westland in ondergebracht. De mededeling dat de productie in Maasland zou sluiten, hakte er reeds in 2015 behoorlijk in. Het leidde tot stakingen en zelfs het aanbieden van een petitie aan de directie in het hoofdkantoor van AGC onder de rook van Brussel. Het mocht niet baten en in Maasland is nu alleen nog een verkoop- en distributievestiging te vinden. Terwijl de vlag in het westen half stok ging kon die in het zuiden juist uit. Maar ook aan de glasproductie in Heerlen komt nu een eind. ‘Een sociaal plan en bijhorende begeleidingsmaatregelen zullen worden doorgenomen met de betrokken partners’, aldus AGC die niet heeft aangegeven wanneer de glasfabriek exact sluit.

Lees hier onze eerdere berichten over AGC Heerlen.

2 reacties op “AGC sluit glasfabriek Heerlen

  1. Dingen gaan zoals ze gaan maar ik denk met name aan de vele medewerkers die er al de afgelopen moeilijke jaren de schouders hebben onder gezet. Enkelen werken er al sinds de tijd dat ik er met mijn vader, ruim 40 jaren geleden op de fabriek kwam op de nu huidige Glasmijweg in Heerlen. Wie kent de namen nog van Simons, Schreck, Tinnie en ja, Jan en Karel. Ik moet niet denken aan de kennis en toewijding welke nu overboord gaat en opzoek moet naar een nieuwe werkomgeving. Ik wens een ieder daar oprecht heel veel succes mee. Wij, HGB, zullen met veel positief gevoel terug denken aan de samenwerking met velen van u. Heel erg spijtig dat het voor nu voorbij is en ook bijzonder spijtig dat wij niet op een andere manier met een glas in de hand afscheid van elkaar hebben kunnen nemen.

  2. Marcel Versteeg schreef:

    AGC Westland heeft een aantal jaren geleden ook zijn deuren gesloten. Wel heel lullig voor de mensen die toen naar Heerlen zijn verhuist voor hun baanbehoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.