Nieuws
Ook de glassector heeft met asbest te maken, zoals bij het vervangen van glas vanwege asbest in oude beglazingskit en stopverf.

De directeur van een asbestbedrijf uit Kampen en een Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering zijn aangehouden naar aanleiding van een dodelijk arbeidsongeval in juni dit jaar. Beiden worden verdacht van het nemen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen op de saneringslocatie, het beïnvloeden van getuigen en valsheid in geschrifte. De aanhouding van de twee is gebeurd door de Recherche Inspectie SZW in opdracht van het Functioneel Parket.

Hoewel de aanhouding niets met het verwerken, transporteren en plaatsen van vlakglas te maken heeft willen we dit toch melden daar ook in de glassector, zowel in bedrijven als op de bouwplaats, de arboregels niet altijd worden gevolgd. Met name persoonlijke beschermingsmiddelen zoals helmen en snijbestendige kleding en handschoenen worden in de praktijk helaas maar mondjesmaat gebruikt.

Op vrijdag 29 juni vond het arbeidsongeval plaats in de gemeente Zwolle. Het slachtoffer, 28 jaar, overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Het slachtoffer was met een collega het dak aan het saneren van een bedrijfspand. Nadat hij op een naastgelegen dak was gelopen, is hij door een polyester plaat van het dak naar beneden gevallen. Naar aanleiding van dit ongeval startte de Inspectie SZW een strafrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de twee mannen door de Recherche Inspectie SZW. Het betreft de directeur van het asbestbedrijf en de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA’er) die ter plekke aanwezig was.

De aanhouding geeft nog eens aan dat de Inspectie SZW serieus werkt maakt van veilig werken en het ter verantwoording roepen van de verantwoordelijken. Zie ook ons bericht over het stilleggen van een project in Tilburg eerder dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.