Nieuws
Willy Swinkels
Foto: Wim Hollemans

Directeur Willy Swinkels van het gelijknamige glasbedrijf uit Eindhoven is gisterenavond samen met elf andere MKB-ondernemers uit Brabant benoemd tot ambassadeur van Brabants Besten. Het totaal aantal ambassadeurs voor 2019 is 24, de provincie heeft er twaalf herbenoemd. Ondernemers met deze titel zetten hun medewerkers op vernieuwende wijze in en laten daarmee hun talenten optimaal tot recht komen. Zij delen hun ervaringen met andere ondernemers.

Swinkels is trots op zijn benoeming en deelt zijn visie graag met collega’s. ‘Degelijk vakmanschap wordt steeds zeldzamer’, zegt hij. Dus dat Swinkels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen geeft, is ooit eens uit nood geboren. Inmiddels geeft het hem ook voldoening.‘Als iemand door bij ons te werken een nieuwe kans krijgt, geeft dat een fijn gevoel. Maar net als in het reguliere arbeidsproces leveren niet alle pogingen een succes op. Er is nog genoeg werk aan de winkel om bedrijven die sociaal ondernemen ook sociaal te ondersteunen. Vanuit sociale organisaties maar zeker ook vanuit de overheid.’

Bestuursfuncties

Na zijn economische studie vroeg Swinkels vader wat hij wilde gaan doen. ‘Solliciteren’, zei hij. ‘Dat kan in één uur per dag’, antwoordde hij. De andere 23 uur per dag ging Swinkels in het glasbedrijf werken, zeven dagen per week, 24 uur per dag. ‘Ons bedrijf is namelijk een 24-uurs glasherstelbedrijf en mijn vader vond het normaal dat er ook in de nachten werd gewerkt. Toen ik een paar maanden als glaszetter werkte, ben ik naast mijn werk een glasstudie op hoger niveau begonnen. Doordat ik theorie en praktijk combineerde, kwam er bestuurlijke interesse vanuit de branchevereniging.’  Zo is Swinkels onder meer 12,5 jaar voorzitter geweest van branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL, sector Glas, en had hij tal van nevenfuncties. Tegenwoordig is hij landelijk bestuurder bij werkgeversorganisatie ONL in Den Haag. Daar heeft hij vakmanschap, ondernemerschap en onderwijs in de portefeuille.

Koenraed

Swinkels is ook voorzitter van Koenraed in Eindhoven, een drijvende kracht achter sociaal ondernemen. Met meer dan honderd bedrijven vormt Koenraed een collectief dat maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt. Swinkels: ‘Op eigen kracht, zonder subsidie, bieden we kansen, geven we kennis door en werken we samen met partners om een zo goed mogelijk sociaal klimaat te creëren. Al honderden mensen hebben we met een baan, onderdak, onderwijs en kansen op weg geholpen naar een betere toekomst.’

Vakmanschap en ondernemerschap moeten volgens Swinkels prominenter op de politieke agenda komen. ‘Anders komt het zomaar in de nabije toekomst voor dat je maanden kunt wachten op reparatie van je glas, je verwarming of je stopcontact. Het  gebrek aan specialistische vakmensen is structureel geworden en niet alleen maar te wijten aan de crisis van een aantal jaren geleden. Door vergrijzing is er uitstroom, de veranderde kijk op arbeid en imago is een probleem. Ook zal de overheid beter rekening moeten houden met ondernemers. Diverse maatregelen en wetgeving  hangen de ondernemers als een molensteen om de nek. Ik lever graag mijn bijdrage om via diverse wegen te werken aan een betere maatschappij.’

Goede voorbeeld geven

Brabants Besten zijn private MKB ondernemers die het goede voorbeeld geven op het terrein van sociale innovatie, inclusief werkgeverschap, reshoring en flexicurity.  Zij zijn door gedeputeerde Bert Pauli van Provincie Noord-Brabant benoemd tot Brabants Besten omdat zij uitblinken in de manier waarop zij hun medewerkers op vernieuwende wijze inzetten en de potentie van de Brabantse beroepsbevolking benutten.

Brabants Besten ondernemen op eigen risico, stellen de zakelijke waarde van menskracht voorop en hebben daarbij een groot maatschappelijk hart.  Inclusief werkgeverschap is duurzaam verankerd in hun HR beleid en zij nemen regelmatig werkzoekenden met beperking of grote afstand tot de arbeidsmarkt zelf op de loonlijst.

Brabants Besten inspireren andere ondernemers actief met hun verhaal en expertise, dat maakt hen ambassadeurs voor het innovatief werkgeverschap.  Zo dragen zij actief bij aan verdere ontwikkeling van het bedrijfsleven en economische groei. Voor de provincie zijn zij de voelsprieten in het veld en een goed klankbord voor het economisch arbeidsmarktbeleid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.