Nieuws
Bouwproductie

Door het tekort aan personeel lijkt de bouwgroei te gaan stagneren. De ambitie om met 75.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen per jaar het woningtekort op te lossen wordt daardoor vooralsnog niet gehaald. Dat zegt Bouwkennis naar aanleiding van haar meest recente raming.

Als gevolg van een tekort aan personeel kan de bouw de grote vraag naar woningen en utiliteitsgebouwen namelijk nauwelijks aan. Flinke prijsstijgingen van bouwmaterialen zorgen er vervolgens voor dat de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen de pan uit rijzen. De afvlakkende economische groei remt daarnaast de groei van de (bedrijfs)investeringen, waardoor ook de utiliteitsbouwproductie in de komende jaren minder hard groeit dan in de afgelopen jaren. Door een stijgende arbeidsproductiviteit is er toch ruimte voor een bescheiden groei van de bouwproductie.

BouwKennis gaat uit van een woningbouwproductie van 67.500 nieuwbouwwoningen in 2019, 69.000 in 2020 en 70.000 in 2021. De utiliteitsbouw komt naar verwachting in 2019 uit op € 4,075 miljard. In de jaren daarna groeit de utiliteitsbouw verder naar ongeveer € 4,25 miljard in 2020 en ruim € 4,5 miljard in 2021.

Lees het volledige bericht op Bouwwereld.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.