Nieuws
Glas in de Architectuur
Glasbuigerij glasfabriek Bouvy, Dordrecht ca.1900. Foto: Nationaal Glasmuseum Leerdam

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is sinds 19 april de tentoonstelling Glas in Zicht – Glas in de Architectuur te zien. De tentoonstelling belicht het alledaags decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland. Ook wordt het zogenaamde ‘bouwglas’ met unieke exemplaren van glazen bouwstenen en dakpannen belicht. Op de tentoonstelling passeren diverse decoratietechnieken vanaf 1850 zoals gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, zeefdrukken en glas in beton. Aanleiding voor de tentoonstelling is onderzoek over Glasfabriek Bouvy (1854-1926), evenals de recente aanwinsten van de kleurrijke glas-in-loodramen uit de periode 1920-30 van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes.

Ieder huis heeft ramen en zijn bepalend voor de sfeer van het huis, die vaak bepaald worden door het invallende licht. Aan de hand van werken uit particuliere en eigen collecties, diverse films en historische foto’s maakt Glas In Zicht de ontwikkeling van venster- en bouwglas inzichtelijk. Er wordt uitgelegd welke machines, gereedschappen en materialen toen en nu werden gebruikt en welke decoratietechnieken er zijn. Ontwerptekeningen verduidelijken het creatieve proces, reclameposters, foto’s en productcatalogi plaatsen de bezoeker terug in de tijd. Naast de nieuwe aanwinsten van Johan Thorn Prikker (1868-1932) en Harm Kamerlingh Onnes is werk te zien van, onder anderen, Floris Meydam (1919-2011), A.D. Copier (1901-1991), Theo van Doesburg (1883-1931), Vilmos Huszár (1884-1960) en Willem Heesen (1925-2007). Met workshops, wandelingen en een fotoproject wil het Nationaal Glasmuseum de ogen openen voor de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, in huis en om de hoek.

De tentoonstelling Glas in Zicht – Glas in de Architectuur is te zien van 19 april t/m 3 november in het Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30 Leerdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.