Nieuws
energielabel-C

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 vierkante meter minimaal voldoen aan energielabel-C. Als de eigenaar dit label niet kan overleggen mag het gebouw niet meer worden gebruikt als kantoor. In 2030 is dat energielabel A en in 2050 zelfs energieneutraal. Om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren, zijn in de eerste plaats bouwkundige verbeteringen van de gebouwschil nodig, zoals isoleren van daken en het vervangen van de gevelbeglazing. Hoe groot de invloed van glas is blijkt uit een onderzoek van Glass for Europe. Door het versnellen van het renovatietempo van glasgevels kunnen de doelstellingen worden gehaald. Lees ons bericht over dit onderzoek.

Op dit ogenblik voldoen tientallen miljoenen vierkante meter kantoren nog niet aan energielabel-C. Het zal dus nog een hele toer worden voor gebouweigenaren om deze afspraak, voortvloeiend uit het in 2015 gesloten Klimaatakkoord van Parijs, na te komen. Vijf bedrijven, verenigd in The Road to Paris, willen via een gestructureerd stappenplan de verduurzaming van kantoren projectmatig aanpakken. De bedrijven zijn Koers Groep, ingenieursbureau IOB, MAIN Energie, SPIE en Goodmorrow. Ze werken daarbij samen met een team specialisten op het gebied van isolatie, gevels, daken en installaties. Omdat ieder gebouw anders is, bestaat er geen standaardoplossing. De focus van The Road to Paris ligt op energiebesparing, omdat dat de meest efficiënte manier is om te verduurzamen. Dat is cruciaal bij vooral oudere kantoorgebouwen. Deze energiebesparende maatregelen moeten aangevuld worden met organisatorische (gedrags-)maatregelen. Bijvoorbeeld een optimalisering van de kantoorbezetting, de verplaatsing van de schoonmaak naar overdag en het scherper stellen van de openingstijden van het gebouw. Verdere besparende maatregelen worden gevonden in het beter inregelen van bestaande installaties. Door slimme meettechnologie en energiemanagement kan sluipverbruik en inefficiëntie belangrijke energiebesparing opleveren.   

Hogere huuropbrengsten

De druk om te verduurzamen wordt opgevoerd. Niet alleen door de overheid, maar ook door de banken. Want er komen stevige sancties voor het niet voldoen aan het vereiste label, variërend van boetes tot sloop of onteigening. Verschillende banken hebben al aangegeven dat er in de toekomst geen kredieten worden verstrekt aan zogenaamde ‘bruine gebouwen’ met label D tot en met G. Verwacht wordt dat gebouwen die niet verduurzaamd zijn, binnen vijf tot tien jaar sterk in waarde zullen dalen. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht in samenwerking met ING Real Estate Finance blijkt dat het verduurzamen van kantoorpanden loont. Energiezuinige kantoorpanden zijn circa 9 procent meer waard en leveren zo’n 10 procent hogere huuropbrengsten op dan kantoorpanden die niet energiezuinig zijn. De marktwaarde en de huuropbrengsten stijgen dus, terwijl de investeringen na vier jaar zijn terugverdiend, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. ‘Niet verduurzamen is dus verkeerde zuinigheid’, aldus The Road to Paris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.