Nieuws
kit met asbest saneren

Asbesthoudende beglazingskit met maximaal 5 procent chrysotiel kan veilig onder risicoklasse 1 worden verwijderd. Door woningcorporatieorganisatie Aedes opgedragen onderzoek heeft uitgewezen dat bij het saneren van asbesthoudende beglazingskit de grenswaarde niet wordt overschreden. Gevolg is dat kit met asbest saneren in de SMA-rt ‘risicoklasse 1’ valt. SMA-rt staat voor Stoffen Manager Asbest Risico Techniek. Dit betekent dat de kit niet meer hoeft te worden verwijderd door een gecertificeerd asbest saneringsbedrijf.

Protocol volgen

Wel dient kit met asbest saneren aan voorwaarden te voldoen. Daartoe is door Aedes een protocol opgesteld. Het protocol beschrijft stap voor stap de werkmethode die van toepassing is op bedrijven die in opdracht van woningcorporaties renovatie of schadeherstel uitvoeren en asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1 moeten saneren. Bij de totstandkoming van dit protocol zijn zowel OnderhoudNL als de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland nauw betrokken geweest. Kenniscentrum Glas en OnderhoudNL Trainingen organiseren trainingen in het land om de lidbedrijven op de hoogte te stellen en uitleg te geven over het protocol.

Data en locaties trainingen

  • 26 september: Amersfoort
  • 3 oktober: Assen
  • 10 oktober: Heerhugowaard
  • 24 oktober: Veldhoven

De training vindt plaats op één dag en duurt van 9.00 tot circa 16.00 uur. De kosten zijn € 325,- per deelnemer (excl. BTW) inclusief lesmateriaal, koffie/thee/lunch en persoonscertificaat. Incompany trainingen zijn ook mogelijk. Aanmelden kan hier.

In aankomende uitgave van Glas in Beeld, die op 17 september verschijnt, een uitgebreid artikel over het nieuwe protocol. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

1 reactie op “Kit met asbest saneren niet meer door gecertificeerd bedrijf

  1. D.Preusterink schreef:

    L.s.

    Waarom is er ooit asbest toegevoegd aan de kit ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.