Nieuws

Kan een materiaal waar je doorheen kijkt ook geluid tegenhouden? Natuurlijk! Glas heeft vele extra functies bovenop het wind- en waterdicht houden van (woon)gebouwen. Het weren van geluid is daarvan wel een heel bijzondere en vooral ook actuele eigenschap, gezien het toegenomen lawaai om ons heen.

Geluidsisolatie is een belangrijke functie van glas. Geluid bestaat uit trillingen van de lucht. In geluidisolerende beglazing worden verschillende technieken toegepast. De meeste technieken hebben als doel de ruiten zo min mogelijk te laten trillen of de trillingen zo veel mogelijk te dempen. Dat kan op eenvoudige wijze. Zo geldt voor enkel glas dat de geluidsisolatie toeneemt met de dikte van het glas. Want een dikkere ruit is zwaarder en een zwaardere ruit is moeilijker in beweging te krijgen. Ook isolatieglas verbetert de geluidsisolatie. Toch is het niet per definitie zo dat dubbel glas het geluid beter weert dan enkel glas. De spouw tussen de glasplaten kan als klankkast fungeren, waardoor vooral bij lage tonen de isolatie juist slechter wordt. Dit effect is wel te verminderen door de spouw te verbreden tot bijvoorbeeld 12 of 16 millimeter. Zo’n brede spouw heeft nauwelijks ‘klankkasteffect’. Wanneer op de zijkanten van het kozijn een geluidsabsorberend materiaal wordt aangebracht, is de geluidsisolatie goed.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.