Nieuws

De voormalige uit 1932 saterende locomotiefloods in de spoorzone van Tilburg heeft begin 2019 een nieuwe bestemming gekregen, een publieksfunctie. De hoofdvestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant, het vergader- en evenementencentrum Seats2Meet en het Kunstloc Stadscafé zijn in deze ‘hybride’ LocHal ondergebracht. Het multifunctionele gebouw bestaat voor wat betreft de puien grotendeels uit ‘bruut’ draadglas en nieuw geplaatst monumentenglas. De Glazen Zaal van Octatube uit de Beurs van Berlage heeft er na jaren van opslag een nieuwe bestemming gekregen. En het DigiLab is van warm gebogen glas.

Na een Europese aanbesteding in het najaar van 2014 kreeg het team Civic architects, in samenwerking met Braaksma & Roos architectenbureau en Inside Outside de opdracht van de gemeente. Arup vulde het team  aan voor wat betreft de ingenieursdiensten. Architectenbureau Braaksma & Roos is met name betrokken geweest bij het transformatieproces van industriële werkplaats naar een gebouw met een publieksfunctie. De oude gevels van de LocHal zijn niet vernieuwd, alleen gerestaureerd. De bestaande stalen kozijnprofielen zijn schoongemaakt en voorzien van nieuw bruut draadglas. Zo is de diffuse lichtfiltering behouden. Isoleren van de schil was te ingrijpend.

In aankomende uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, een uitgebreid artikel over de LocHal. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.