Nieuws

Op 3 november vindt in Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen op het RDM terrein in Rotterdam het symposium ‘Beter Presteren door Gezond Leren' plaats. Het symposium wordt georganiseerd door Hunter Douglas, Stichting Living Daylights (SLD) en Forbo Flooring die geïnteresseerden uitdagen om voor één dag terug te keren in de schoolbanken en te leren over betere leerprestaties door een goed binnenklimaat.

Heeft Nederland een hekel aan kinderen? Dát vroeg professor Jan Sundell (Indoor Environment and Energy, DK) zich enkele jaren terug hardop af. We letten in gevangenissen tenslotte beter op de luchtkwaliteit dan in onze scholen. Dat moet veranderen, want onze kinderen brengen een groot deel van hun jeugd door in de schoolbanken. We verwachten dat ze zich zo goed mogelijk ontwikkelen en besteden daarom veel geld aan het basisonderwijs. De leerprestaties vallen echter vaak tegen, waarbij het binnenklimaat een belangrijke ondermijnende factor is. Leerlingen hebben moeite met concentreren, hoofdpijn en klachten aan de luchtwegen en willen het liefst naar buiten. Een kwalitatief hoogwaardig binnenklimaat zou daarom bij de (her)ontwikkeling van basisscholen hoog op de prioriteitenlijst moeten staan. Ventilatie, daglichttoetreding, kunstlicht, akoestiek, groen, temperatuur, kleur en hygiëne spelen hierin een belangrijke rol. Een goede wisselwerking tussen deze factoren is een zonneklare voorwaarde voor een goed binnenklimaat en een ware uitdaging voor architecten en ontwikkelaars.

Waarom gaat het slecht met het binnenklimaat op scholen? Waarom slagen we er niet in dit structureel aan te pakken? Zijn onze kinderen niet belangrijk genoeg? Wat kunnen we aan het binnenklimaat doen om de leerprestaties te verbeteren? Wat moeten we beslist niet doen? Het symposium biedt de handvatten. Voor één dag terug in de schoolbanken om kennis, visie en kritiek met de sprekers uit te wisselen en te delen. De kosten voor deelname bedragen € 99/persoon (€ 45 voor donateurs van SLD). Inschrijven kan nog steeds via www.livingdaylights.nl/agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.