Nieuws

De jongste uitgave van Glas in Beeld (nr. 3 – juni 2020) staat weer volop nieuws uit de wereld van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen.

Lijm verbindt glas hellende erkers 

De gevel van het gerenoveerde gebouw van C&A in Eindhoven is voorzien van vier glazen erkers met een lichtkunstwerk. Bijzonder is dat de hellende glasplaten van de erkers structureel verlijmd zijn en niet mechanisch geborgd zijn. Dat stelde hoge eisen aan de verlijming van het 1010.4 Sentry gelaagde halfgeharde glas. UNStudio tekende voor de renovatie en herontwikkeling van het vierlaagse pand van C&A uit 1952 aan het 18 Septemberplein in Eindhoven. Voor de uitwerking van het bijzondere glazen lichtkunstwerk aan de gevel werkte UNStudio nauw samen met ABT als constructeur en Si-X als engineer, producent en bouwer.

‘Focus op mentale belasting, fysieke belasting en kennis’

‘De definitie van duurzame inzetbaarheid? Daar kunnen we het uren over hebben. Laten we het maar benoemen als dat je iemand helpt gezond zijn pensioen te halen met voldoende kennis en waarde voor de organisatie. Het is van groot belang dat iemand gemotiveerd blijft en achteraf met trots terug kan kijken op de tijd bij Pilkington. Als je het als loos begrip in de CAO zet zonder het concreet te definiëren dan schiet je je doel voorbij. Daar worstelen we enorm mee.’ Dave Hoffmann is HR-professional bij Pilkington Nederland. Vanwege corona spreken we hem per FaceTime, maar hij is wel op kantoor. ‘Mijn klanten op HR-gebied zijn de medewerkers hier. Interne klanten dus. Dat zijn er in Nederland 150 op verschillende locaties, waarvan ongeveer de helft in de productie actief is. Van die 150 mensen werken er circa 125 in het bouwglas en 25 in het autoglas. De productie loopt door, dan is het goed hier te zijn.’ 

‘Iedereen wil gelaagd glas’

Het zijn de mooiste interviews, die met Gerrit van Noordenne senior. Hij neemt geen blad voor de mond, zegt om de drie zinnen een vierde met een kwinkslag om vervolgens aan te geven ‘dat je dat natuurlijk niet kunt publiceren.’ Wat we wel kunnen publiceren is dat Van Noordenne de grootste investering heeft gedaan in haar ruim tachtigjarige geschiedenis. Waar je je voorheen op het bedrijventerrein van Hardinxveld-Giessendam een weg moest zoeken naar het kantoor, lijkt het nu wel of de openbare weg een binnenweg is op het eigen terrein. Goed voor een oppervlak van 28.000 vierkante meter. Het kantoor is weer gewoon kantoor. De receptie, toen wij er waren nog in aanbouw, geen donkere entree meer van een ‘achteraf-bedrijfje’ maar representatief als dat van een multinational. Je kunt zeggen (niet schrijven -;) wat je wilt: maar als ze daar in Hardinxveld-Giessendam iets aanpakken dan doen ze het ook goed. 

Hein van de Water tovert met glas en licht

‘Op een vraag naar het herstel of reconstructie van historisch of speciaal glas zeggen glasproducenten en aannemers te makkelijk: “Het is er niet, het kan niet meer worden gemaakt”. Ik hou ervan om te bedenken hoe ik het wel kan maken. Er kan veel meer dan mensen denken. Daarom adviseer ik bij twijfel over de mogelijkheid om glas te behouden of renoveren: haal een expert erbij. Er verdwijnt dagelijks onnodig veel historisch glas en dat is doodzonde.’ Aan het woord is glasspecialist Hein van de Water. Aanleiding voor dit interview is de voltooiing van de restauratie van de Maasstunnel en bijbehorende gebouwen in Rotterdam.

Sociaal ondernemen niet alleen weelde

Een deel van het team medewerkers van Swinkels Glas bestaat uit mensen die ooit een achterstand tot de arbeidsmarkt hadden. Die intern opgeleid zijn en worden begeleid. Waarom doet Swinkels dat? Is dat goedkoper vanwege de subsidie? Is Willy Swinkels zo maatschappelijk geëngageerd? En wat vraagt dit van de overige medewerkers? De hoogste tijd om een kijkje in Eindhoven te nemen. ‘Ons bedrijf werkt vanuit ‘The Natural Step’ principes’, licht Swinkels toe. ‘Onze bedrijfsvoering is gericht op de lange termijn en beoogt een inspirerende en menswaardige omgang met werknemers en relaties. Om die reden hebben we ook een PSO-certificering.’

Marvin Raijmakers volgt vader Leen op

Marvin Raijmakers volgt vader Leen op bij Glashandel Raijmakers uit Rotterdam. ‘De bedoeling was dat Leen de zaak zou verkopen, maar dat is niet gelukt. Reden voor mij om na een paar jaar afwezigheid weer terug in het glas te komen. Het loopt te goed om het niet door te zetten. Maar ik heb het vooral voor Leen gedaan. Dit biedt hem de gelegenheid langzaam af te bouwen.’

Wat is een ‘opstapmogelijkheid’?

De afgelopen periode zijn er bij Kenniscentrum Glas meerdere vragen binnengekomen over wat het begrip ‘opstapmogelijkheid’ bij een afscheiding ter plaatse van een hoogteverschil nu precies inhoudt. En wat dat betekent voor de hoogte van glas toegepast als vloerafscheidingen. Opstapmogelijkheid wordt in het Bouwbesluit genoemd in het artikel (2.20) dat gaat over ‘overklauterbaarheid’. Er moet volgens dat artikel voorkomen worden dat een vloerafscheiding overklauterd wordt door kinderen jonger dan twaalf jaar.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die vandaag verschijnt, uitgebreid aandacht voor al deze onderwerpen. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.