Nieuws
Duurzaam Gebouwd Congres

Op 6 februari  vindt in De Bonte Wever in Assen de volgende editie van het Duurzaam Gebouwd Congres plaats. Het congres bestaat uit een ochtenddeel met een plenaire sessie en de uitreiking van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020. Deze prijzen gaan naar het meest duurzame bouwproject en de meest duurzame opdrachtgever. In de middag staan er 36 workshops op het programma in negen zalen. Klik hier voor meer informatie.

Het Duurzaam Gebouwd Congres brengt jaarlijks 500 tot 600 professionals vanuit (semi)overheden, woningcorporaties, advies- en ingenieursbureaus, aannemers, kennisinstellingen en andere bloedgroepen bij elkaar. Een belangrijk doel van het congres is om deze partijen aan elkaar te verbinden, zodat zij de verduurzaming van de gebouwde omgeving in de provincie versnellen. Jaarlijks is het congres in een andere provincie te gast.

Woningvoorraad energieneutraal

‘Samen met de provincie Drenthe en honderden bouw- en vastgoedprofessionals wagen we ons tijdens ‘Missie Duurzaam Drenthe’ aan de meest uitdagende verduurzamingsopgave in Nederland’, zegt de organisatie. ‘We gaan op missie en steken de handen uit de mouwenvoor een ambitie van bijzondere omvang. De gebaande baden leiden naar energieneutraliteit in 2050, maar Drenthe doet er een schepje bovenop. In 2040 wil de provincie een woonomgeving die niet langer gebruikmaakt van fossiele brandstoffen en evenveel (lokale) energie opwekt als ze verbruikt.’

Hoe ver de provincie hier in wil gaan blijkt onder meer uit het initiatief ‘10 miljard voor Drenthe, Expeditie Energieneutraal Wonen in Drenthe’, een ontdekkingsreis waarmeer dan 100 partners zich sinds 2016 bij hebben aangesloten. Samen willen de partijen een versnelling aanbrengen in het energieneutraal maken van de Drentse woningvoorraad. Dat doen ze met tal van acties, gericht op een lagere energierekening voor iedere Drent. Provincie Drenthe zet in op bewustwording en bewonersparticipatie, waarbij een bottom-up aanpak leidend is. Er zijn nu al vele tientallen burgerinitiatieven vanuit dorpen en buurtschappen. Bijzonder hieraan is dat in een vroeg stadium alle betrokken partijen aan tafel zitten, inclusief de bewoner. Om op te schalen zijn thema’s als samenwerking en gedrag belangrijke pijlers om iedereen mee te krijgen in deze beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.