Nieuws

Scheuten Glas is het enige bedrijf dat officieel heeft gereageerd op de boete die de NMa heeft opgelegd aan de vier belangrijkste producenten van isolatieglas in ons land. Scheuten vindt de haar opgelegde boete van ruim 2,2 miljoen euro, van de totaal 17 miljoen, onterecht en gaat dan ook in beroep. Scheuten benadrukt dat zij ‘een eigen prijsstrategie en -beleid heeft gevoerd zonder minimumprijzen'.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de vier producenten van isolerend dubbelglas eind vorig jaar beboet wegens prijsafspraken. Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland, Scheuten Glas Nederland en Pilkington Benelux kregen boetes voor een totaalbedrag van 17.746.000 euro. Eén onderneming, AGC Flat Glass Nederland, krijgt geen boete aangezien zij – door middel van een clementieverzoek – het kartel bij de NMa heeft aangemeld. Saint-Gobain diende pas ná AGC een clementieverzoek in. In ruil daarvoor krijgt de onderneming een korting op haar boete van 30 procent.

De NMa acht bewezen dat het kartel voor een periode van één jaar en vier maanden (vanaf 18 mei 2004 tot 15 september 2005) verboden prijsafspraken heeft gemaakt over de verkoop van isolerend dubbelglas aan afnemers. De NMa in een persbericht: ‘De karteldeelnemers hadden afgesproken de prijzen voor isolerend dubbelglas met in totaal 10 tot 12 procent te verhogen en minimumprijzen vastgesteld. Deze minimumprijzen waren bedoeld om het hoofd te bieden aan met name grote klanten die de prijsverhoging niet zouden accepteren. De karteldeelnemers zijn verschillende keren bij elkaar gekomen om het prijsniveau van isolerend dubbelglas te bespreken. Het kartel werd gevormd door de vier grootste producenten van isolerend dubbelglas in Nederland.' De individuele boetebedragen  zijn als volgt:

  • Saint-Gobain: 8.034.000 euro
  • Scheuten Glas: 2.252.000 euro
  • Pilkington Benelux: 7.460.000 euro

De boetebesluiten zijn vastgesteld op basis van een rapport dat de NMa na onderzoek heeft opgemaakt en de zienswijzen van de ondernemingen hierop. Tegen deze besluiten kunnen de ondernemingen bij de NMa bezwaar maken. Scheuten Glas zal dit zeker doen en meldt in een persbericht dat het zich ‘niet kan verenigen met de conclusies van de NMa ten aanzien van Scheuten Glas. Zij deelt deze conclusies dan ook niet, omdat Scheuten Glas zich steeds onafhankelijk op de glasmarkt heeft opgesteld om haar eigen identiteit en bedrijfsfilosofie als zelfstandige speler op de Nederlandse glasmarkt te waarborgen. Scheuten benadrukt dat zij een eigen prijsstrategie en -beleid heeft gevoerd zonder minimumprijzen en heeft bewijzen hiervan aan de NMa verstrekt. Daarom zal Scheuten Glas na bestudering bezwaar maken en beslissen op welke wijze zij verweer zal voeren. Scheuten Glas heeft al jaren een compliance programma waarvan handelen in overeenstemming met de mededingingsregels onderdeel uitmaakt.'

‘Kartelvorming vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet waar ter afschrikking stevige boetes tegenover moeten staan', aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. ‘Kartelafspraken benadelen bijna altijd de afnemer en uiteindelijk de consument.' Ondernemingen en/of personen kunnen hun deelname aan een kartel opbiechten bij het Clementiebureau van de NMa. Meer informatie: www.nmanet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.