Nieuws
Chemisch gehard glas

Voor publieke gebouwen is bij glas voor vloerafscheidingen naast in rekening te brengen puntlasten een lijnlast voorgeschreven van 3,0 kN per strekkende meter. Om aan deze eis te voldoen dient in geval van eenzijdig ingeklemde glazen balustraden bij toepassing van PVB-tussenlagen minimaal 1515.4 thermisch gehard gelaagd floatglas te worden toegepast, een dikte van circa 32 millimeter. Een alternatief is het gebruik van sterkere tussenlagen, maar ook de toepassing van chemisch gehard glas kan als een alternatief gezien worden.

Grotere mensenmassa’s

In geval van publiekelijk toegankelijke gebouwen dien je volgens NEN-EN 1991-1-1 rekening te houden met de aanwezigheid van een grote mensenmassa. Om deze reden is in de Nationale Bijlage van de norm voor publieke gebouwen naast in rekening te brengen puntlasten een lijnlast voorgeschreven van 3,0 kN per strekkende meter. Dat is ongeveer vier keer hoger dan de lijnlast die in geval van een kantoorfunctie is voorgeschreven. Bij woongebouwen zijn nog lagere lijnlasten voorgeschreven. In geval van een lijnlast van 3,0 kN per strekkende meter is in geval van een eenzijdig ingeklemde glazen balustrade en de toepassing van PVB-tussenlagen, het gebruik van 1515.4 thermisch gehard gelaagd floatglas in de meeste situaties onvermijdelijk. Een dikte van circa 32 millimeter dus.

Onder ongunstige omstandigheden zou men bij toepassing van thermisch gehard floatglas zelfs moeten uitwijken naar een samenstelling bestaande uit twee glasplaten met een handelsdikte van 19 millimeter. Deze glassamenstellingen zijn dusdanig dik dat ze niet opgenomen kunnen worden in het merendeel van de glasbalustradesystemen. Om deze reden wordt door partijen in de markt gezocht naar andere mogelijkheden. Een oplossing die reeds regelmatig wordt gehanteerd, is de toepassing van een stijvere tussenlaag. Bij deze ruiten wordt de PVB-tussenlaag vervangen door bijvoorbeeld een Saflex DG interlayer of een SentryGlas interlayer. Het grootste pluspunt van deze interlayers is dat in geval van breuk er nog een aanzienlijke reststerkte overblijft. Een groot voordeel omdat je conform NEN 2608: 2014, de norm die ten aanzien van sterkte van glas door het Bouwbesluit is aangewezen, ook een beschadigd glaselement op sterkte dient te toetsen. En aangezien deze toetsing vrijwel altijd bepalend is voor de benodigde ruitsamenstelling, kan hiermee de dikte van de benodigde ruitsamenstelling worden gereduceerd. In vergelijking tot ‘gewone’ PVB’s kom je met deze speciale tussenlaag bij een ruit bestaande uit twee glasplaten met een handelsdikte van 10 mm uit op een pakketdikte van circa 21 millimeter. Maar chemisch gehard glas is een prima alternatief: de dikte van het pakket wordt dan met gewoon PVB eveneens 21 millimeter.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, uitgebreid aandacht voor chemisch gehard glas voor balustraden. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.