
De eisen op het gebied van brandwerende gevel- en puiconstructies worden aangescherpt, aldus Vetrotech Saint-Gobain in een persbericht. Met de invoering van de CE-markering moeten producenten aan hogere Europese veiligheidsnormen voldoen. Maar wat houden die normen precies in? En zeker zo belangrijk, wat betekenen ze voor een producent? Antwoord op die vragen wordt gegeven tijdens het CEminar, een seminar over CE-markering en brandwering, georganiseerd door ingenieursbureau DGMR, Agentor Bouwtechniek en Vetrotech Saint-Gobain.
De voornaamste Europese wetgeving die betrekking heeft op de brandveiligheid van gebouwen is sinds 1989 vastgelegd in de Europese Bouwproductenrichtlijn (89/106/EEG). Daarin staan belangrijke eisen waaraan bouwproducten moeten voldoen op het gebied van veiligheid, volksgezondheid en de bescherming van de gebruikers en het milieu. Als een product aan de eisen voldoet mag het worden voorzien van het CE keurmerk. Met dit keurmerk weet een producent dus dat hij materiaal in handen heeft dat voldoet aan de EU geharmoniseerde normen. In de lidstaten wordt nog vaak geleverd volgens de eigen landelijke regelgeving. De Europese regels brengen wat dat betreft de opheffing van handelsbelemmeringen een stap dichterbij.
Sinds de invoering van de CE-markering voor bouwproducten is het aantal producten met een verplichte markering flink toegenomen. Vliesgevels, ramen en deuren zonder brandwerende eigenschappen moeten sinds 1 januari 2005 respectievelijk 1 februari 2010 voorzien zijn van een CE-stempel. Sinds 1 maart 2007 geldt dat ook voor alle brandwerende beglazing. Naar verwachting verschijnen in 2011 de productstandaarden met de eisen voor brandwerendheid van alle gevelelementen. Vanaf dat moment kan CE-markering op brandwerende ramen, deuren en vliesgevels vrijwillig aangebracht worden en vanaf 2013 zal CE-markering verplicht worden. Een hele verandering dus in een betrekkelijk korte tijd. Fabrikanten hebben na publicatie van de nieuwe standaard twee jaar om hun producten te laten testen. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang waarbij het tijdspad richting de markering nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.
Het Ceminar geeft aan hoe dit pad het best te bewandelen is. Ruim vijftig geïnteresseerden waren aanwezig tijdens de eerste sessie in het Evoluon te Eindhoven op 28 april. Ook de volgende edities zijn bestemd voor fabrikanten van metalen brandwerende gevel- en puiconstructies. Ze vinden plaats op dinsdag 1 juni in Urbana te Zwolle en op woensdag 16 juni in Zonnestraal te Hilversum. In het najaar volgen seminars voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers. Het programma duurt van 13:30 tot 17:00 uur en wordt afgesloten met een borrel. Deelname is gratis. Aanmelding kan bij DGMR via CEminar@dgmr.nl. Meer informatie: www.dgmr.nl